Sint-Niklaas (Shutterstock)

Sint-Niklaas (Shutterstock)

Binnenland politiek

Sint-Niklaas beloont “sociaal wenselijk gedrag” met digitale stadsmunt

Pieter Van Berkel

De Oost-Vlaamse gemeente Sint-Niklaas krijgt vanaf 2022 een eigen digitale stadsmunt. Dat schrijft VRT NWS. De munt moet inwoners niet alleen aansporen om lokaal te kopen, maar ook om “sociaal wenselijk gedrag” te vertonen.

De munt moet de lokale economie aanzwengelen. Zo’n 125 handelaars zouden al hebben toegezegd. De digitale munt vervangt de oude klantenkaart van de gemeente en is te gebruiken op de smartphone van inwoners.

Daarnaast moet de munt “sociaal wenselijk gedrag” aansporen. “De klant kan de munt ook verdienen door sociaal wenselijk gedrag te vertonen”, zegt Lies Van Poucke van de dienst Toerisme van Sint-Niklaas. “Je kan munten verdienen door bijvoorbeeld met je fiets naar je werk te gaan, vrijwilligerswerk te doen of door naar het recyclagepark te gaan.”

Niet iedereen reageert even enthousiast op het initiatief. “Burgemeester [Lieven] Dehandschutter (N-VA) en zijn Groene ploeg zijn hier in Sint-Niklaas volledig de weg kwijt”, reageert Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang). “Nu gaan ze burgers ‘belonen’ met ‘munten’ voor ‘sociaal wenselijk gedrag’. China is er niks meer tegen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

9 gedachten over “Sint-Niklaas beloont “sociaal wenselijk gedrag” met digitale stadsmunt”

  1. Digitale controle op consumptie wordt voetje voor voetje ingevoerd. Hoeveel zal dit weer kosten en hoeveel schaapjes zullen hier aan mee doen? Het zal groene dehandschudder worst wezen, als het maar ‘woke’ is.

  2. Hoeveel munten krijg je voor een veggie-dag ?
    of voor een poster van BLM daar moet je toch veel voor krijgen.
    Krijg je ook iets als je onkruid gaat wieden aan de moskee

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen