Het 197ste nummer van TeKoS, voorheen ‘Teksten, Kommentaren & Studies’, verschijnt in een nieuw kleedje. Een gesprek met een van de hoofdredacteurs van het vormingstijdschrift, Bert Dekeyzer.
Hoe zou u TeKoS omschrijven?
“TeKoS is een Zuid-Nederlands en conservatief vormingstijdschrift dat driemaandelijks verschijnt. Binnenkort zijn we al aan het 200ste nummer toe. Ons motto is dat van de Engelse conservatieve denker Edmund Burke: ‘To change in order to preserve.’”
“Ons doel is om de diversiteit van de Europese volkeren, het fundament van ons duizenden jaren oude continent, te beschermen. Door zijn fundamenten intact te houden, kunnen we Europa Europees houden. Om die reden heeft TeKoS bijzondere aandacht voor tradities en gebruiken, voor de strijd van verschillende volkeren voor het behoud van hun identiteit en voor de vele maatschappelijke uitdagingen van Europa.”
Waarom is er volgens u nood aan een vormingstijdschrift voor de Nederlanden?
“Vorming is onder meer belangrijk om de Nederlandse dimensie van onze Vlaamse Beweging te onderstrepen. Die ontsnapt al te gemakkelijk aan onze aandacht, waardoor de Beweging soms in klein-Vlaams denken dreigt te verzanden.”
“Vorming biedt jongeren de nodige handvaten om de uitdagingen en problemen in de postmoderne maatschappij te kaderen. Neem nu migratie, om onmiddellijk met een geladen problematiek te beginnen. Je kan dat onderwerp emotioneel benaderen, als een invasie van Europa. Maar een vormingstijdschrift als TeKoS doet je begrijpen dat migratie ook als een logisch gevolg moet worden beschouwd van de combinatie tussen globalisering en individualisme. Het maakt de achterliggende problematieken zichtbaar.”
“De voorstanders van de multiculturele maatschappij beschouwen migranten als mensen die zonder meer vanuit hun natuurlijke habitat naar Europa kunnen worden overgebracht. Alsof deze migranten geen deel uitmaken van eigen collectiviteiten, families, clans en volkeren die hun eigenheid hebben en hun identiteit willen beschermen. Het is de ideologie van de globalisering en het individualisme die alle tussenniveaus wil schrappen, omdat ze een belemmering zouden vormen voor de ontplooiing van het individu. Voor TeKoS zijn volkeren net fundamentele bouwstenen van een cultuur.”
Welke onderwerpen liggen op jullie teken- en schrijftafels?
“Het is niet omdat we een vormingstijdschrift zijn, dat we onze vinger niet aan de pols van de realiteit houden. Het is duidelijk dat in 2024 bijzonder belangrijke verschuivingen hebben plaatsgevonden, zoals de herverkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president. Wij willen met een Amerika-nummer opnieuw wat meer in de diepte graven. We interviewen Paul Gottfried, één van de belangrijkste stemmen van het paleoconservatisme. Ook de Franse filosoof Alain de Benoist laat zijn licht schijnen over wat ons mogelijk te wachten staat.”
“Duitsland, de grootste democratie in Europa en tot voor kort één van de belangrijkste economische machten ter wereld, kent intussen zijn eigen politieke aardverschuivingen. Ook aan de evolutie in Duitsland zullen we de komende maanden aandacht schenken, onder andere in de vorm van een interview met Dieter Stein, de hoofdredacteur van het conservatieve Duitse weekblad ‘Junge Freiheit’.”
Een abonnement op TeKoS hebt u al voor de prijs van 37,5 euro. U ontvangt jaarlijks 4 nummers van telkens 64 pagina’s boordevol informatie, interviews, relevante boekbesprekingen. En als toemaatje ontvangt de Pallieterke-lezer ook gratis de maandelijkse elektronische Nieuwsbrief van Knooppunt Delta.
Rekeningnummer (met vermelding ‘abonnement + naam + adres’): BE79 7330 0628 5933 (Knooppunt Delta vzw).
Zeer waardevol tijdschrift met sterke analyses, opinies en interessante boekbesprekingen. Levert een enorme bijdrage aan het begrijpen van de turbulente situatie waarin Vlaanderen, Europa en de wereld zich begeven. Dank aan knooppunt Delta.