‘Dwangmethoden’ tijdens medische onderzoeken mogelijk, kinderen opsluiten niet: aanklampend terugkeerbeleid goedgekeurd

Nicole de Moor kreeg het 'aanklampend terugkeerbeleid' gestemd in de Kamer. Foto: Belga

Asiel en Migratie

 ‘Dwangmethoden’ tijdens medische onderzoeken mogelijk, kinderen opsluiten niet: aanklampend terugkeerbeleid goedgekeurd

Wannes Neukermans

Donderdagnacht keurde de Kamer het wetsontwerp over het ‘aanklampend terugkeerbeleid’ van bevoegd staatssecretaris Nicole de Moor (cd&v) goed. Het ontwerp moet het in de toekomst gemakkelijker maken om mensen die illegaal in België verblijven terug te sturen naar hun land van herkomst. Het gegeven dat de opsluiting van minderjarigen in gesloten centra verboden wordt en woonstbetreding niet mogelijk wordt, maakte dat N-VA en Vlaams Belang zich – uiteindelijk tevergeefs – tegen deze hervorming verzetten.

Elk jaar krijgen velen tienduizenden personen in illegaal verblijf het bevel om het grondgebied te verlaten. De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) begeleidt de mensen die vrijwillig terugkeren. Gedwongen terugkeer met opsluiting in gesloten centra, is altijd pas het laatste redmiddel. Maar zelfs gedwongen terugkeer kan gesaboteerd worden door uitgeprocedeerde asielzoekers, door bijvoorbeeld medische tests te weigeren.

Dwangmethoden

Er komen bij de DVZ meer ‘ICAM-coaches’ (de zogenaamde ‘terugkeercoaches’) die vreemdelingen zullen aansporen om vrijwillig te vertrekken. Daarnaast wordt met de medewerkingsplicht ingevoerd, onder meer voor medische onderzoeken. De wet voorziet het gebruik van ‘dwangmethoden’: handboeien, armbanden… tijdens medische tests. Dat deel van de wet krijgt heel wat kritiek van organisaties als Artsen Zonder Grenzen en Dokters van de Wereld, die stellen dat dergelijke praktijken “in strijd zijn met de medische ethiek en het ‘do no harm’-principe.” Op basis daarvan besloot PVDA-PTB de wet niet te stemmen.

Op vraag van Groen en Ecolo worden woonstbetredingen bij uitgeprocedeerde asielzoekers niet toegelaten. Ook wordt het wettelijk verankerd dat minderjarigen niet kunnen worden vastgehouden in gesloten terugkeercentra. Hierdoor zullen illegale personen met kinderen immers in de praktijk nooit verplicht naar hun land van herkomst kunnen worden teruggestuurd, waardoor N-VA en Vlaams Belang zich verzetten tegen de wet.

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “ ‘Dwangmethoden’ tijdens medische onderzoeken mogelijk, kinderen opsluiten niet: aanklampend terugkeerbeleid goedgekeurd”

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen