Hoe goed is het goede doel? "Congodorpen bezint zich over strategie"

Congodorpen. Foto: website

Financiële vrijheid

Hoe goed is het goede doel? “Congodorpen bezint zich over strategie”

Thierry Debels

Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgen de reeks met Congodorpen.

Congodorpen is een ngo die de plattelandsbevolking van de DRC (Congo) steunt en aanmoedigt om zich in te zetten voor de ontwikkeling van hun lokale economie en de opbouw van een duurzame toekomst. In de jaarrekening van 2022 lezen we dat de ngo ook actief is in Marokko.

Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?

Thierry Debels: “Ze willen ervoor zorgen dat Congolese gezinnen in hun basisbehoeften kunnen voorzien, dat kinderen toegang krijgen tot kwaliteitsonderwijs – en volwassenen tot alfabetisering – en dat iedereen kan genieten van een kwaliteitsvolle gezondheidszorg.”


Kerncijfers Congodorpen

  • Inkomsten 2022: 1.017.256 euro
  • Totale subsidies 2022: 767.000 euro (raming)
  • Fondsenwerving 2022: niet gekend
  • Personeelsleden: 3,5 VTE (zie opmerking)
  • Eigen vermogen eind 2022: 96.917 euro
  • Laatste jaarresultaat: winst van 32.840 euro
  • Directeur: Najla Mulhondi
  • Score ngo: 7/10
    Opmerking: wel een hoog bedrag voor boekhoudpost 62 in boekjaar 2022 van de jaarrekening voor dat aantal VTE

Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?

Debels: “De uitgaven voor 2022 bedroegen volgens de ngo 984.416 euro, waarvan 748.367 euro voor de activiteiten in het
DGD-programma en 236.049 euro voor onze structurele, communicatie- en fondsenwervingskosten.”

Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?

“Congodorpen werd opgericht als CDI-Bwamanda, een Congolese ngo die zich vestigde in de provincie Nord-Equateur van Congo. Deze ngo is tevens het levenswerk van pater Leonard Van Baelen waarvoor hij in het jaar 2004 door TIME-Magazine bekroond werd tot ‘European Heroe’.”

Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?

“De organisatie is typisch Belgisch, maar is wel gevestigd in Heverlee bij Leuven.”

Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?

“Deze ngo is niet zo gekend. Onlangs kwamen ze in het nieuws door een bevraging over Congo bij Leuvense jongeren. Deze associëren het Afrikaanse land met rubber, Leopold II, slavernij en kolonisatie. Congodorpen wil dat veranderen. Zo brachten ze een strip over Lumumba op de markt.”

Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?

“Op de website is er weinig recente info te sprokkelen, maar op de Facebookpagina van de ngo werd wel bericht over een recente vergadering eind mei. De ngo: ‘Samen in het Congolees Cultureel Centrum hebben we de toekomst van Congodorpen besproken met ons bestuur, vrijwilligers, experts in internationale samenwerking en ons toegewijde personeel. Een drukke dag, een ware bron van inspiratie om onze acties voor plattelandsgebieden te herzien!’ Dat impliceert dus dat er nagedacht wordt over de strategie van de ngo.”

Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?

Thierry Debels: “Het laatste DGD-programma voor de ngo werd goedgekeurd voor 5 jaar (2022-2026) voor een bedrag van 4.792.104 euro aan directe kosten (tegenover 4.691.900 euro voor 2017/2021), gesubsidieerd voor 80%, dus gemiddeld 767.000 euro per jaar. Congodorpen moet dus 20% van de cofinanciering van het programma bijdragen – gemiddeld 191.000 euro per jaar – plus de structurele en communicatiekosten – gemiddeld 240.000 euro per jaar – dus in totaal 431.000 euro per jaar.”

Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?

“De ngo heeft een lange staat van dienst en werkt structuereel samen met partners in DRC. Op basis van dat bericht op Facebook leid ik wel af dat er nagedacht wordt over de toekomst van de ngo. De website kan ook véél beter. Een 7 op 10.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen