Hoe goed is het goede doel? "FIAN voert strijd op basis van subsidies"

Tijdens een actie voor meer landbouwgrond van FIAN in 2014 plantten honderden mensen aardappelen op de plaats waar de nieuwe gevangenis van Haren nu staat. Foto: Belga

Financiële vrijheid

Hoe goed is het goede doel? “FIAN voert strijd op basis van subsidies”

Thierry Debels

Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgen de reeks met FIAN België.

FIAN strijdt voor adequaat, gezond en voedzaam voedsel binnen duurzame en gelokaliseerde voedselsystemen. FIAN staat voor FoodFirst Information and Action Network en werd in 1986 opgericht. De vzw in ons land werd eveneens in dat jaar opgericht. We kwamen FIAN hier al tegen als partner van Viva Salud.

Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?

Thierry Debels: “FIAN’s visie is een wereld vrij van honger waar elk persoon autonoom en in waardigheid ten volle kan genieten van de rechten van de mens, en in het bijzonder van het recht op voedzaam voedsel (§2 van de statuten van FIAN International, november 2014).”


Kerncijfers FIAN België

  • Inkomsten 2022: 603.443,62 euro
  • Totale subsidies 2022: 573.337,62 euro
  • Fondsenwerving 2022: 11.810,38 euro
  • Personeelsleden: 7,8 VTE
  • Eigen vermogen eind 2022: 81.300 euro
  • Laatste jaarresultaat: winst van 6.749 euro
    Directeurs: Marie-Pierre Smets (administratie) et Florence Kroff (coördinatie)
  • Score ngo: 6/10

Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?

“Die informatie is niet beschikbaar en is ook niet af te leiden uit de gegevens.”

Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?

“De organisatie stelt politiek neutraal te zijn, maar die doelstelling leunt uiteraard eerder bij groen, links en christendemocratie aan. Er is natuurlijk impact op de politiek, zeker als de ngo zich aansluit bij rechtszaken zoals de laatste tijd gebeurt.”

Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?

“De organisatie is Belgisch en ook hier is heel wat informatie enkel in het Frans te verkrijgen. Zo is het belangrijkste document, het activiteitenverslag, enkel in het Frans beschikbaar. De focus ligt wel op Franstalig België.”

Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?

“Uit een studie in opdracht van een groep organisaties (Humundi, Oxfam-Magasins du Monde, Canopea, FIAN, Mouvement d’Action Paysanne, Union Nationale des Agrobiologistes Belges, Greenpeace, Oxfam, Rucola) blijkt dat agro-ecologie op het vlak van financiering een ondergeschoven kindje is in het Waalse beleid. Die studie kwam onlangs in de pers.”

Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?

“De ngo moet dringend werk maken van vertalingen. Bij de laatste persberichten in het Nederlands krijg je immers telkens als boodschap: ‘Helaas, dit artikel is nog niet in het Nederlands beschikbaar. Vindt u dit spijtig? Wij ook. Als u ons team van vrijwillige vertalers wilt versterken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!’ Misschien moet een deel van de ontvangen federale subsidies naar die vertalingen gaan? Het kan ook zijn dat Vlaanderen geen actieterrein is van de vzw.”

Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?

“In het Franstalige activiteitenrapport (aangezien er geen Nederlandstalige versie is) krijg je een gedetailleerd inzicht in de ontvangsten en uitgaven via het rekeningstelsel van de vzw. Zo zie je dat de website in 2022 zowat 12.000 euro kostte, er ging bijna 22.000 euro naar onderzoek en ook ruim 2.000 euro naar restaurants. Doorgaans krijg je die details niet.”

Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?

“De ngo doet vooral hier aan bewustwording en voert campagne. Het blijft allemaal een beetje vaag en wollig en de doelstellingen lijken soms ook op die van andere ngo’s. Vaak wordt er ook samengewerkt met andere vzw’s waardoor FIAN niet echt goed uit de verf komt. De focus ligt ook op Franstaligen en de inkomsten komen vooral uit subsidies. Niet meer dan een 6 dus.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen