Joren Vermeersch heeft weinig begrip voor boycot van Israëlische universiteiten: “UGent zou dankbaar moeten zijn om te mógen samenwerken met Tel Aviv University”

Joren Vermeersch over de studentenprotesten. Foto: Belga

Binnenland politiek

Joren Vermeersch heeft weinig begrip voor boycot van Israëlische universiteiten: “UGent zou dankbaar moeten zijn om te mógen samenwerken met Tel Aviv University”

Wannes Neukermans

“Ik erger me aan het feit dat mensen met bepaalde meningen de universiteit in globo claimen.” Historicus Joren Vermeersch heeft weinig begrip voor de boycot tegen Israëlische instellingen vanuit de UGent, die er kwam na de bezetting van het UFO. “Mijns inziens was er sprake van een perfect een-tweetje tussen de universiteit en de bezetters”, vertelt Vermeersch in een interview in ’t Pallieterke.

“UGent zou dankbaar moeten zijn dat ze mocht samenwerken met een instelling als Tel Aviv University”, vindt Vermeersch. De Israëlische universiteit is vooral gerenommeerd in de positieve en medische wetenschappen. “Toch schrapte UGent eenzijdig de gezamenlijke onderzoeksprojecten, terwijl dat ging over onderzoek naar autisme en één derde van de studenten van Tel Aviv University Arabische moslims zijn.”

De boycot kwam er na een wekenlange bezetting van het UFO-gebouw van de universiteit. Die bezetting is volgens Vermeersch geen vorm van geoorloofd protest. “Dat is een vorm van criminaliteit, die enkel en alleen onbestraft bleef omdat het rectoraat besloot dit te gedogen.” De vraag of een bezetting omwille van andere redenen zo lang gedoogd zou worden, is volgens Vermeersch retorisch. “Links mag alles. In plaats van de bezettingskwestie principieel te benaderen, liet de rector betijen omdat hij sympathie had voor de actievoerders en hun eisen.”

Lees hier het volledige interview:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Joren Vermeersch heeft weinig begrip voor boycot van Israëlische universiteiten: “UGent zou dankbaar moeten zijn om te mógen samenwerken met Tel Aviv University””

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen