Open Vld en Voor U betwisten verkiezingsresultaten

Chloë Van Hoegaerden had 13 stemmen te weinig om verkozen te raken. Foto: Belga

Binnenland politiek

LIVE REGERINGSVORMING. Twee partijen betwisten verkiezingsresultaat

PAL

Op de hoogte blijven van de regeringsvorming?

Matthias Diependaele (N-VA) zal als formateur de onderhandelingen over een nieuwe Vlaamse regering in goede banen leiden.

Maxime Prévot (Les Engagés) herhaalt zijn twijfels bij Bart De Wever als premier.

Les Engagés hoopt dat Vooruit alsnog in een federale regering stapt.

Volg hieronder LIVE

12:25 (donderdag 20 juni)

Twee partijen betwisten de verkiezingsresultaten

Open Vld dient bezwaar in tegen het resultaat in de kieskring Brussel, waar ze op amper 13 stemmen afstand eindigden van Vlaams Belang. Voor U-lijsttrekker Michael Verstraeten gaat een stap verder en vraagt aan het parlement om de verkiezingen nietig te verklaren. Lees hier meer:

12:25 (woensdag 19 juni)

Cd&v en Vooruit willen onderhandelingen over Vlaamse regering opstarten

Woensdagochtend heeft zowel Vooruit als cd&v zich bereid getoond om om op basis van de startnota van informateur Bart De Wever (N-VA) aan de onderhandelingstafel te gaan zitten.

Cd&v ziet in de startnota een aantal positieve elementen die rekening houden met de prioriteiten van de partij, zoals investeringen in de kinderopvang en -bijslag, een eerlijke verdeling van de middelen voor steden en gemeenten, de verwijzing naar het ‘Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen’ (RSV) met 750.000 hectare landbouwgrond, de omslag naar een emissiebeleid en de garantie op extra investeringen in welzijn en onderwijs.

“De startnota is een uitnodiging om aan tafel te gaan, geen bindend document”, zegt cd&v-voorzitter Sammy Mahdi. “Er ontbreken voor ons een aantal fundamentele zaken en er zijn een paar elementen waar wij fundamenteel anders naar kijken. De komende weken zal dat tijdens de onderhandelingen verder uitgeklaard moeten worden.”

12:25 (woensdag 19 juni)

Diependaele (N-VA) aangesteld als Vlaams formateur

Huidig Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) zal als formateur de onderhandelingen over een nieuwe Vlaamse regering in goede banen leiden. Hij wordt daarin bijgestaan door partijgenoten Zuhal Demir, Ben Weyts en Annick De Ridder.

“Ik aanvaard de opdracht om te starten als formateur. Ik kijk ernaar uit de komende weken een sterk Vlaams regeerakkoord te smeden met mijn partij N-VA, Vooruit en cd&v”, schrijft Diependaele op X.

Woensdagochtend had zowel Vooruit als cd&v zich bereid getoond om om op basis van de startnota van informateur Bart De Wever (N-VA) aan de onderhandelingstafel te gaan zitten.

08:40 (woensdag 19 juni)

Drukke dag voor Bart De Wever

Drukke dag voor Vlaams én federaal informateur Bart De Wever. Hij wordt om 15 uur bij koning Filip verwacht voor een audiëntie. Vorige week kreeg hij de opdracht om na te gaan welke partijen “bereid zijn om snel een stabiele coalitie op het federale niveau te vormen”. Naar verwachting zal hij aan de koning uitleggen dat dat een afspiegelingsregering met MR, Les Engagés, N-VA, cd&v en Vooruit zal zijn.

Daarnaast heeft De Wever ook verplichtingen als Vlaams informateur. Dinsdag legde hij een startnota voor aan cd&v en Vooruit, die elk hun opmerkingen aan De Wever meegaven. De bedoeling is dat N-VA tegen woensdagavond een herwerkte versie aflevert. Lees hier meer:

08:00 (dinsdag 18 juni)

De Wever komt met startnota voor Vlaamse regeringsvorming

Vlaams informateur Bart De Wever (N-VA) zal vandaag zijn startnota voorstellen aan partijvoorzitters Sammy Mahdi (cd&v) en Melissa Depraetere (Vooruit). Die krijgen nadien enkele dagen tijd om amendementen in te dienen.

Als de startnota nadien goedgekeurd zou worden door beide partijen, zal De Wever een formateur aanstellen. Die zou dan waarschijnlijk de nieuwe Vlaamse minister-president worden.

09:00 (maandag 17 juni)

Prévot herhaalt zijn twijfels over Bart De Wever als premier

Zonder expliciet een veto uit te spreken, herhaalt Maxime Prévot (Les Engagés) dat hij zijn twijfels heeft bij Bart De Wever (N-VA) als federaal premier. Lees hier meer:

19:00 (maandag 17 juni)

Prévot hoopt dat Vooruit alsnog in federale regering stapt

Les Engagés-voorzitter Maxime Prévot hoopt dat Vooruit alsnog in de nieuwe federale regering stapt, samen met MR, N-VA en cd&v. Kandidaat-voorzitter Conner Rousseau gaf vorige week nog aan dat de kans klein was dat zijn partij in een federale regering zou stappen met N-VA en MR, omdat die “te veel willen besparen”.

19:00 (vrijdag 14 juni)

De Wever zal startnota opstellen op vraag van vooruit

Bart De Wever zal een startnota opstellen op basis waarvan cd&v, Vooruit en N-VA een Vlaamse regering zullen vormen. Die nota komt er expliciet op vraag van Vooruit, zegt HLN. Informateur De Wever meldt enkel dat hij “in discretie” wil voortwerken.

13:00 (vrijdag 14 juni)

Bouteca (UGent) gelooft niet in minderheidsregering met gedoogsteun van Vlaams Belang

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken gaf donderdag aan bereid te zijn om gedoogsteun te geven aan een minderheidsregering van cd&v en N-VA. “Weinig realistisch”, denkt politicoloog Nicolas Bouteca. Hij ziet op Vlaams niveau slechts één werkbare coalitie (N-VA + cd&v + Vooruit), al heeft ook die samenstelling enkele zwakke punten. Lees hier meer:

09:25 (vrijdag 14 juni)

De Wever, Depraetere en Mahdi komen samen

Vlaams informateur Bart De Wever (N-VA) komt vandaag samen met Sammy Mahdi (cd&v) en Melissa Depraetere (Vooruit), voor een eerste gespreksronde over de vorming van een Vlaamse regering. Deze coalitie zou met 65 van de 124 een meerderheid hebben in het Vlaams Parlement en lijkt de enige werkbare regeringsvorm. Vlaams Belang zegt echter te willen blijven gaan voor een rechts regeerakkoord, al dan niet via gedoogsteun. Lees hier meer:

12:25 (donderdag 13 juni)

Van Grieken bereid om gedoogsteun te geven aan N-VA-cd&v-regering

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken blijft geloven in bestuursdeelname van zijn partij. “Er moet maar één rechtse cd&v’er overstag gaan en we zijn vertrokken”, reageert hij. “Ik stel mij constructief op.” Als een regering met N-VA en Vlaams Belang niet mogelijk blijkt, zou Van Grieken ook gedoogsteun willen geven aan een minderheidskabinet van N-VA en cd&v. Lees hier:

11:12 (donderdag 13 juni)

Team Fouad Ahidar koppelt Brusselse regeringsvorming aan fractie Vlaams Parlement

Woensdag sprak Brussels formateur Elke Van den Brandt (Groen) met de eerste vier partijen die ze wilde horen om een Brusselse regering te vormen. Ook Fouad Ahidar (Team Fouad Ahidar) werd uitgenodigd. De N-VA heeft al aangegeven te passen voor een regering waarin Ahidar deelneemt.

Team Fouad Ahidar wist ook een zetel te bemachtigen in het Vlaams Parlement. M’Hamed Kasmi zou zich willen aansluiten bij een fractie waarmee Team Fouad Ahidar ook samen zou werken in een Brusselse regering. Lees hier:

08:00 (donderdag 13 juni)

Conner Rousseau drijft zijn prijs op

Conner Rousseau, die kandidaat is om opnieuw voorzitter van Vooruit te worden, zegt dat er weinig kans is dat zijn partij zal deelnemen aan de federale regering. Dat vertelde hij bij VTM Nieuws. “De kans is groter dat we Vlaams tot een akkoord komen”, zo verklaarde hij.

Informateur en N-VA-voorzitter Bart De Wever zou echter graag een federale regering vormen, bestaande uit de partijen die deel uitmaken van de regeringen van de deelstaten. De Vlaamse socialisten gooien die plannen flink door elkaar als ze besluiten om enkel Vlaams deel te nemen aan het bestuur.

Eén van de mogelijkheden kan zijn om de PS federaal alsnog te betrekken. Het zou echter ook kunnen dat Rousseau en Vooruit nu hun prijs opdrijven, om bepaalde speerpunten binnen te kunnen halen in het regeerakkoord.

16:30 (woensdag 12 juni)

Toekomstig Vlaams Parlementslid Team Fouad Ahidar hoopt zich aan te sluiten bij Groen-fractie.

M’Hamed Kasmi, die binnenkort voor Team Fouad Ahidar in het Vlaams Parlement zal zetelen, hoopt zich aan te kunnen sluiten bij de Groen-fractie. Dat vertelt hij tijdens een interview aan PAL. “We zouden dit kunnen koppelen aan de vorming van de Brusselse regering”, legt hij uit. “Als we met Groen kunnen samenwerken in Brussel, zou ik ook met hen kunnen samenwerken in het Vlaams Parlement.” Groen was nog niet bereikbaar voor een reactie.

M’Hamed Kasmi. Foto: Wannes Neukermans

14:00 (woensdag 12 juni)

Bart De Wever (N-VA) wordt federaal informateur

De koning zal N-VA-voorzitter Bart De Wever later deze middag benoemen tot federaal informateur, een rol die hij ook al vervult op Vlaams niveau. Daarom vindt politicoloog Bart Maddens (KU Leuven) het “een beetje raar” dat hij nu al aantreedt als federaal informateur.

Lees meer:

10:55 (woensdag 12 juni)

De Wever sluit eerste gespreksronde af met Groen

Vlaams informateur Bart De Wever (N-VA) sluit woensdagnamiddag zijn eerste rondje gesprekken af met Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout, de covoorzitters van Groen. Eerder op de dag had hij een gesprek met PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw.

Op die manier heeft De Wever elke Vlaamse partijvoorzitter gehoord. De kans bestaat dat hij, onder impuls van Prévot en Bouchez, een versnelling hoger schakelt en onmiddellijk aan regeringsonderhandelingen begint met cd&v en Vooruit.

Maandag kondigde Open Vld al aan voor de oppositie te kiezen. Groen maakte woensdag bekend hetzelfde te doen op Vlaams en federaal niveau. Lees hier wat er mogelijk is:

10:05 (woensdag 12 juni)

In Brussel is de uitdaging enorm

David Leisterh (MR) is de grote winnaar in Brussel. Maar de uitdagingen zijn enorm. Lees hier meer:

09:00 (woensdag 12 juni)

Ecolo zegt niet in een Brusselse regering te zullen stappen

Ecolo zal niet in de volgende Brusselse regering stappen. Dat zegt ontslagnemend federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi, die de Brusselse lijst trok. “Ecolo heeft zijn laagste score laten optekenen. Ik zie niet in welk scenario we het signaal van de kiezer niet zouden respecteren”, klonk het bij RTBF.

08:00 (woensdag 12 juni)

Van Arizona tot raketijsjes: dit mag u van de regeringsvorming verwachten

Nu de kiezer de kaarten heeft geschud, is het aan de heren en dames politici om nieuwe regeringen te vormen. Hoe verloopt de formatie precies? En welke coalities mogen we verwachten? Een overzicht.

16:00 (dinsdag 11 juni)

Bouchez en Prévot vormen samen Waalse regering

Amper twee dagen na de verkiezingen hebben MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en zijn evenknie bij Les Engagés, Maxime Prévot, op een gezamenlijke persconferentie aangekondigd dat ze samen een Waalse regering zullen vormen, zonder de PS. In Brussel en op federaal niveau zullen ze de onderhandelingen als één blok aanvatten.

16:00 (dinsdag 11 juni)

Van Grieken op bezoek bij informateur De Wever: “Een miljoen kiezers mogen niet aan de zijlijn blijven staan”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken ging vandaag als eerste langs bij N-VA-voorzitter Bart De Wever in het kader van de Vlaamse regeringsvorming. “Het was een aangenaam en constructief gesprek”, zegt Van Grieken. “Een miljoen Vlamingen hebben op het Vlaams Belang gestemd. Zij mogen niet aan de zijlijn blijven staan, de keuze van de kiezer moet gerespecteerd worden.”

13:05 (dinsdag 11 juni)

Bouchez en Prévot houden persconferentie

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en Les Engagés-voorzitter Maxime Prévot houden om 14u30 een persconferentie. Vermoedelijk zullen ze aankondigen dat ze samen een Waalse regering willen vormen.

11:05 (dinsdag 11 juni)

Bouchez vindt De Wever “legitieme premier”

Volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez zou Bart De Wever (N-VA een “legitieme premier” zijn. Alles wijst erop dat de federale regering zal bestaan uit N-VA, Vooruit, cd&v, MR en Les Engagés. LE-voorzitter Maxime Prévot had eerder zijn twijfels bij De Wever als premier, maar Bouchez deelt die twijfels niet. “Ik zeg niet dat hij het per se móét worden, maar hij is de voorzitter van de grootste partij. In een democratie moet je dat kunnen respecteren.” De overige Vlaamse partijen lijken het premierschap van De Wever ook niet te blokkeren.

10:50 (dinsdag 11 juni)

OVERZICHT. Zo zijn de zetels verdeeld

Maar met de volledige resultaten in de hand, kom je nu reeds tot enkele merkwaardige vaststellingen. Niet al die vaststellingen zullen even populair zijn in de nationale pers. Lees hier:

09:30 (dinsdag 11 juni)

Karim Van Overmeire: “Unieke kans om staatsstructuren ingrijpend te hertekenen”

Volgens Karim Van Overmeire moet ‘het’ nu gebeuren. Een zwart-gele golf over Vlaanderen moet omgezet worden in méér Vlaamse bevoegdheden, vindt hij. “De Vlaamse kiezer snakt niet alleen naar een rechtser beleid op heel wat beleidsdomeinen. Er opent zich ook een unieke kans om de huidige staatsstructuren ingrijpend te hertekenen”, schrijft hij. Lees hier meer:

08:15 (dinsdag 11 juni)

Groen start dinsdag met coalitiegesprekken in Brussel, Vlaams Belang niet uitgenodigd

In Brussel start Groen-kopstuk Elke Van den Brandt morgen met de gesprekken om een nieuwe Brusselse regering te vormen. Ze zal eerst de nieuwe partij Team Fouad Ahidar uitnodigen. Vlaams Belang wordt in Brussel niet uitgenodigd.

In Brussel vormen de Nederlandstalige en Franstalige groepen eerst apart een meerderheid. Aan Franstalige zijde zal MR de gesprekken beginnen. Dat ligt onmiddellijk moeilijk, want de Franstalige liberalen hadden enorm veel kritiek op Van den Brandt omwille van haar mobiliteitsplannen.

17:25 (maandag 10 juni)

Welke staatshervorming is mogelijk?

Welke mogelijkheden zijn er, gelet op de verkiezingsuitslag, om een staatshervorming door te voeren? Politicoloog Maxime Vandenberghe (UGent) besprak het met PAL. Lees hier:

16:48 (maandag 10 juni)

Van Grieken: “Evidentie dat VB zou kunnen deelnemen aan volgende regering”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken stelt dat het “een evidentie lijkt” dat zijn partij kan deelnemen aan het bestuur. Dat zegt hij bij VTM Nieuws.

16:30 (maandag 10 juni)

PS weigert ontslag van Paul Magnette

Na de tegenvallende verkiezingen voor PS heeft voorzitter Paul Magnette zijn ontslag aangeboden, maar de partij weigerde dat. Wel besloten de Franstalige socialisten om voor de oppositie te kiezen, zowel federaal als regionaal.

14:20 (maandag 10 juni)

Open Vld kiest voor oppositie

Maandag heeft het voltallige partijbestuur van Open Vld zijn ontslag ingediend. Daarnaast kiest de partij ervoor om in de oppositie te gaan. Bert Schelfhout twijfelt of hij zich opnieuw kandidaat zal stellen om het voorzitterschap in handen te nemen. Lees hier:

11:30 (maandag 10 juni)

Paleis start met audiënties

Maandag om 11u30 wordt Alexander De Croo (Open Vld) bij de koning verwacht, om het ontslag van zijn regering in te dienen.

Nadien volgen audiënties met de winnaars van de verkiezingen. Eerst is Bart De Wever (N-VA) aan de beurt, die als voorzitter van de grootste partij wellicht als informateur wordt aangeduid. Nadien worden de andere grote winnaars, namelijk Tom Van Grieken (Vlaams Belang) en Georges-Louis Bouchez (MR) op het paleis verwacht.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




2 gedachten over “LIVE REGERINGSVORMING. Twee partijen betwisten verkiezingsresultaat”

  1. Hilary Clinton kreeg 230 000 stemmen meer dan Donald Trump en werd niet tot president verkozen. Gore kreeg 500 000 stemmen dan Bush en werd ook niet tot president verkozen. Tom van Grieken moet stoppen met als een pruilende puber Bart Dewever achterna te lopen. N-VA haalde de beste score (2024) en werd erkend als winnaar van de verkiezingen. Het is het voorrecht van de winnaar om de onderhandelingen te voeren voor een regeringsvorming. Punt. Laat BDW zijn missie uitvoeren. Gun de kandidaat premier, de gelegenheid om te bewijzen dat het confederalisme met de federatie Bruxelles-Wallonie kan werken en leiden tot een win-win operatie met Vlaanderen. Ik geloof niet in mirakels, maar toch vind ik op basis van de jongste stembusuitslag, de N-VA voorzitter een democratische kans moet krijgen om de bereidheid van de Franstalige partners af te tasten voor het vormen van een hervormingsregering. Faalt de regering BDW, dan raad ik het VB aan partners te zoeken om via het parlement een referendum te stemmen over het vormen van een confederatie met onze natuurlijke buren/vrienden, in casu Nederland. Met Nederland delen wij een eeuwenlange geschiedenis en de taal. Met een federatie binnen Nederland blijven wij ook ambtshalve in de EU en de NAVO. Onderhavige scheiding, met de democratische
    steun van de vox populi en parlement, zijn onontbeerlijk voor verdere autonomie met behoud van de huidige gewestgrenzen. Na de huidige stembusuitslag is het duidelijk dat het VB ook nieuwe kiezers, en waarom niet andere partijen, moet proberen te overtuigen voor een nieuw pragmatisch democratisch traject. De verkiezing (met minstens twee kandidaten) van een nieuwe voorzitter kan hiertoe bijdragen.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen