De Belgische Stépanie de Lannoy: toekomstig groothertogin Luxemburg

Stéphanie de Lannoy, prins Guillaume en hun zoon Charles. Foto: Belga

Geschiedenis

De Belgische Stéphanie de Lannoy: toekomstig groothertogin van Luxemburg

Thierry Debels

In Luxemburg kondigde huidig groothertog Henri aan dat hij in oktober zoon Guillaume zal benoemen tot ‘luitenant-vertegenwoordiger’: de eerste stap naar een wissel van de wacht. Wat ook de vrouw van Guillaume mee in positie brengt om de nieuwe groothertogin te worden. En dat is de Belgische gravin Stéphanie de Lannoy.

Officieel staat er al bijna twaalf jaar ‘Luxemburger’ op haar paspoort, maar haar wortels liggen ook in de Belgische Ardennen. Stéphanie Marie Claudine Christine gravin de Lannoy, prinses van Luxemburg werd te Ronse op 18 februari 1984 geboren.

De Lannoy is het achtste kind van graaf Philippe de Lannoy (1922-2019) en jonkvrouwe Alix della Faille de Leverghem (1941-2012). Ze heeft vier broers en drie zussen. Zowel van vaders- als van moederszijde stamt ze uit oude adellijke geslachten die teruggaan tot de 13e en 14e eeuw: De Lannoy en Della Faille.

Tweetalig opgevoed

Ze groeide op in het kasteel van Anvaing in de Belgische provincie Henegouwen. Ze ging naar de Nederlandstalige basisschool Sancta Maria in Ronse en zette haar opleiding voort in het Noord-Franse Collège Sainte-Odile en het Brusselse Institut de la Vierge Fidèle.

Vader Philippe werd geboren als oudste kind van graaf Paul Charles de Lannoy (1898-1980) en zijn vrouw, prinses Marie Béatrix de Ligne (1898-1982), dochter van Ernest, 10e prins de Ligne (1857-1937) en Diane de Cossé-Brissac (1869-1950).

Alix behoorde tot het adellijk huis Della Faille, een geslacht met zestiende-eeuwse wortels. Ze was de oudste dochter van baron Harold della Faille de Leverghem (1908-1994), laatste burgemeester van Oelegem en gravin Madeleine de Brouchoven de Bergeyck (1912-1996).

Haar grootvader was gouverneur graaf Louis de Brouchoven de Bergeyck (1871-1939). Ze studeerde filologie en behaalde het licentiaat (master) in klassieke filologie.

Wortels met Antwerpen en Moretus-Plantijn

Stéphanie was als kind ook regelmatig in Ekeren om haar grootouders te bezoeken. Het echtpaar della Faille de Leverghem woonde eerst op het verdwenen Oosterlinckhof, waarvan nu enkel nog één paal van de toegangspoort overgebleven is. De rest van dit kasteeldomein is nu de Oosterlinckhoflaan.

In 1921 kochten zij kasteel La Garenne. De Ekerenaren kennen dit kasteel als het Hof van Moretus. “Sinds 1967 maakt het deel uit van de Antwerp International School”, vertelde de Ekerse gids Bert Van den Bossche onlangs in de media.

Ook via de andere overgrootouders langs de kant van haar moeder heeft Stéphanie de Lannoy banden met Antwerpen. ‘Die overgrootmoeder, Marie Moretus-Plantin, was de zus van graaf Charles Moretus-Plantin, die van 1912 tot 1960 burgemeester van Stabroek was. Haar schoonbroer, graaf Gonzague Moretus-Plantin de Bouchout, was dan weer tussen 1921 en 1933 burgemeester van Wilrijk’, vervolgde Van den Bossche.

Marie Moretus-Plantin was gehuwd met Louis de Brouckhoven de Bergeyck, die van 1907 tot 1908 gouverneur was van de provincie Antwerpen. ‘De Luxemburgse kroonprinses (td: eigenlijk echtgenote van de erfgroothertog) is dus ook een afstammelinge van de bekende Antwerpse boekdrukkersfamilie van Christoffel Plantijn en zijn schoonzoon Jan Moretus. Haar stamboom vertoont dus heel wat Antwerpse en Ekerse geschiedenis’, besloot Van den Bossche toen.

Terug naar de moeder van Stéphanie. Op 17 juli 1965 huwde Alix met graaf Philippe, provincieraadslid in Henegouwen, met wie ze acht kinderen kreeg: Jehan, Christian, Nathalie, Gaëlle, Amaury, Olivier, Isabelle en Stéphanie.

De sympathieke gravin was goed gekend in Anvaing, waar ze het familiekasteel van De Lannoy bewoonde en als vrijwilliger in de gemeentelijke bibliotheek werkte. Alix overleed onverwacht aan een hersenbloeding, vlak voor het huwelijk van haar jongste dochter nota bene. Haar echtgenoot heeft haar – ondanks zijn veel oudere leeftijd – jaren overleefd.

Ontdek meer:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen