Grote blokvorming tegen Le Pen: 213 kandidaten trekken zich terug

Jordan Bardella van het Rassemblement National. Illustratie: Shutterstock.

Internationale politiek

Grote blokvorming tegen Le Pen en Bardella: 213 kandidaten trekken zich terug

Pepijn Demortier

In Frankrijk trekken 213 kandidaten zich terug uit de tweede ronde van de parlementsverkiezingen. De linkse en centrumpartijen verenigen zich om gezamenlijk de opkomst van het Rassemblement National (RN) af te remmen, de partij van Marine Le Pen en Jordan Bardella. Hun partij kwam als grote winnaar uit de bus na de eerste ronde van afgelopen zondag.

Het gaat om 82 kandidaten van de centrumcoalitie rond president Emmanuel Macron en 131 kandidaten van Nouveau Front Populaire (NFP), de linkse coalitie. De gedachtegang achter de blokvorming van de overige partijen is duidelijk. Door meer dan 200 kandidaten terug te trekken, zou er in elk kiesdistrict slechts één kandidaat overblijven om het op te nemen tegen een kandidaat van het Rassemblement National. De kiezer wordt dus geconfronteerd met een binaire keuze: een stem voor of een stem tegen de partij van Marine Le Pen.

Eerste ronde voor Rassemblement National

Afgelopen zondag vond de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen plaats. Rassemblement National kwam toen als grote winnaar uit de bus, met maar liefst 33 procent van de stemmen. Het linkse NFP volgde met 28 procent, terwijl Macrons centrumcoalitie het met slechts 21 procent van de stemmen moest stellen. 

Een week later, aanstaande zondag dus, vindt de tweede ronde van de parlementsverkiezingen plaats. En na het grote succes van Le Pen en Bardella in de eerste ronde zit de schrik er goed in bij de tegenstanders van Rassemblement National. Als de blokvorming mislukt, zou Frankrijk met de jonge Jordan Bardella plots wel eens een zeer rechtse premier kunnen krijgen. 

Niet alle kiesdistricten moeten trouwens nog stemmen. Vanaf het moment dat een kandidaat meer dan 50 procent van de stemmen krijgt, zijn de verkiezingen in dat district afgelopen. Na de eerste ronde waren er al 76 van deze districten, op een totaal van 577. Van deze districten gingen er 37 naar Le Pen en Bardella, 32 naar de linkse coalitie en slechts twee naar de coalitie van president Macron. Op dit moment lijkt Macrons gok dus af te stevenen op een pijnlijke mislukking, maar met de vorming van het blok weet hij in extremis misschien de meubelen alsnog nog te redden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

1 gedachte over “Grote blokvorming tegen Le Pen en Bardella: 213 kandidaten trekken zich terug”

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen