De aanslagen op Zaventem. Foto Photonews. © Joel Hoylaerts/Photo News - 10576198-094

De aanslagen op Zaventem. Foto Photonews. © Joel Hoylaerts/Photo News - 10576198-094

Cultuuroorlog

Terroristen van Zaventem pleegden eerst testmoord op 76-jarige man

Ruben Notteboom

Eind 2014 werd Paul-André Vanderperren uit Jette koudbloedig vermoord. Zijn dood bleef jarenlang onopgelost. Nu blijkt hij doodgeschoten te zijn door Ibrahim El Bakraoui, één van de terroristen die op 22 maart 2016 zichzelf opblies in Zaventem.

Paul-André Vanderperren kreeg op zondag 14 december 2014 plots een kogel in het hoofd in de Clos ’t Jaegerke. Hij werd om 20.30 uur gevonden door een voorbijgaande vrouw. Zijn lichaam lag op het voetpad zeer dicht bij zijn huis. Van de daders ontbrak elk spoor. Ook het motief was onduidelijk. Het enige wat geweten was, was dat Paul-André Vanderperren naar de wedstrijd van RSC Anderlecht was gaan kijken in café Mercure.

Vanderperren was een willekeurige ’testmoord’, op de verkeerde plek en op het verkeerde moment

Jarenlang tastte het parket in het duister. Geen arrestaties, geen bewijzen, geen idee wie achter de moord zou kunnen zitten. Het leek op een executie of afrekening, maar het slachtoffer had geen geld of familiale problemen, noch vijanden, noch leek er een reden te zijn waarom iemand met Vanderperren zou willen afrekenen. Daarom dacht het parket zelfs even dat het om een vergissing ging: de moordenaars wilden waarschijnlijk iemand anders doden, maar vergisten zich van slachtoffer. Toch hielp die denkpiste ook niet om deze uiterst absurde moord op te kunnen lossen.

2 jaar na de dood van Vanderperren werd België aangevallen door moslimterroristen. Jihadisten vielen Zaventem aan en er werd een bom tot ontploffing gebracht in de metro in Maalbeek. Osama Krayem, één van de overlevende terroristen, onthulde dan eindelijk de ware aard van de moord op Vanderperren. Het was geen executie, noch een afrekening, noch een vergissing. Het was een soort testmoord om te weten hoe het voelde om te doden. De aanslagen in Zaventem waren dus aanvallen die al jaren in het hoofd van de daders moeten gespeeld hebben. 2 jaar voor de feiten brachten ze zelfs een onschuldig slachtoffer “als oefening” om het leven. “Khalid en Ibrahim hebben hem op straat neergeschoten,” getuigt Krayem. “Khalid glimlachte toen hij vertelde dat de politie het lichaam geborgen had en verder niets.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen