PAL EROP #23: 1 jaar taliban 2.0

Illustratiebeeld. Photo News

PAL CAST

PAL EROP #23: 1 jaar taliban 2.0

Stijn Derudder

De taliban zijn ondertussen een jaar aan de macht in Afghanistan en Britse schrijver Salman Rushdie werd neergestoken door een moslim in New York. De nieuwste aflevering van PAL EROP, aflevering 23, met gastheer Stijn Derudder is nu overal te beluisteren.

Op 15 augustus was het een jaar geleden dat de taliban de Afghaanse hoofdstad Kaboel innamen. Het nieuwe regime vierde dat met een parade. “Leve de islam!” en “Dood aan Amerika!” scandeerden de voormalige strijders, terwijl ze met hun zwart-witte vlaggen voorbij de voormalige ambassade van de VS marcheerden. De rest van de Afghanen heeft weinig te vieren. Opiniemaker Jurgen Ceder geeft zijn analyse. 

In januari van dit jaar bracht christelijke organisatie Open Doors de jaarlijkse ranglijst christenvervolging uit. Sinds de machtsovername van de taliban in augustus vorig jaar staat Afghanistan helemaal bovenaan. Hoe is het nu, een jaar na de machtsovername van de taliban, met de christenen in Afghanistan? Dat antwoord krijgt u van theologe en columniste Sonja Dahlmans. 

We blijven nog even bij islamitische terreur. Vorige week vrijdag is de 75-jarige Britse schrijver Salman Rushdie neergestoken in New York. Journalist Carl Deconinck met het verslag. 

Binnenland 

Een zeer beperkt aantal van de Oekraïense vluchtelingen in Vlaanderen geraakt via de VDAB aan werk. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid voor N-VA Maaike De Vreese opvroeg. U hoort chef politiek Pieter Van Berkel met het verslag. 

Ook onze stedenbouw blijkt nu racistisch te zijn, meer bepaald klimatologisch racistisch. Journalist Filip Van Laenen legt uit. 

Buitenland 

Vlak na de verkiezing van Joe Biden klonk het in diplomatieke middens dat de VS nood had een nieuw Afrika-beleid. De oorlog in Oekraïne bracht dat in een stroomversnelling. Het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken aan enkele Afrikaanse landen, is dan ook geen toeval. U hoort chef buitenland Michaël Vandamme. 

De Franse elektriciteitsmarkt krijgt klappen. Frankrijk krijgt te maken met de laagste totale systeemzekerheid in de recente geschiedenis. U hoort journalist Carl Deconinck met de uitleg. 

Woke van de week 

Eindigen doen we met ‘woke van week’. Hoe woker iets is, hoe meer Engelse termen er gebruikt worden. De LGBTQIA+-lettersoep is zo’n voorbeeld daarvan. Chef politiek Pieter Van Berkel legt het even uit voor ons. 

De nieuwste aflevering van PAL EROP is te beluisteren op Spotify, Apple Podcasts, YouTube, palcast.be en al uw favoriete podcastapps.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Stijn Derudder (°1980, Gent) is getrouwd, vader van 3 kinderen en is hoofdredacteur van 't Pallieterke

Plaats een reactie

Delen