Illustratie: Shutterstock

Binnenland politiek

Waalse regering wil watergebruik van inwoners kunnen beperken

Wannes Neukermans

De Waalse regering overweegt de mogelijkheid om in geval van droogte beperkingen van het watergebruik op te leggen. Dat heeft Waals minister van Leefmilieu Céline Tellier (Ecolo) donderdag gezegd op Bel-RTL. Een en ander was tot nu toe uitsluitend een gemeentelijke bevoegdheid.

Een nieuwe vergadering van de expertisecel droogte van het regionaal crisiscentrum is gepland voor donderdag in de vroege namiddag. De deskundigen zullen er een inventaris opmaken van de gemeenten waar er een beperking van het watergebruik geldt, dat zijn er momenteel negentien, en van de gemeenten die hierdoor kunnen worden getroffen.

Gemeentelijke bevoegdheid

De bevoegdheden daaromtrent liggen normaal gezien bij de gemeenten, maar de Waalse regering werkt aan een regeling die de minister meer bevoegdheid daarover moet geven, zodat die op grotere schaal kan ingrijpen, legde de Ecolo-minister uit. Daarnaast wil de Waalse minister ook grote bossen afsluiten van het publiek om bosbranden tegen te gaan.

Wat betreft de ondergrondse waterreserves “zijn wij niet bijzonder waakzaam”, zei Tellier nog. “De reserves nemen natuurlijk af, maar we hebben nog steeds voldoende wintervoorraad. Voor het oppervlaktewater (rivieren) en de gevolgen voor landbouwers, bossen en natuurgebieden zijn de signalen veel zorgwekkender.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Waalse regering wil watergebruik van inwoners kunnen beperken”

  1. Wat schort er aan het gemeentelijk waterbeheer? Het valt niet uit te sluiten dat daar een en ander mis kan lopen, maar het geleidelijk afbouwen van gemeentelijke autonomie lijkt een stap in de groene machtsgreep. Het geeft de Groenen alleszins zeggenschap in gemeenten waar hun partij niet in het bestuur vertegenwoordigd is.

Plaats een reactie

Delen