Bouchez vreest voor Belgisch faillissement omdat hervormingen uitblijven: “Wat doet Pierre-Yves Dermagne de hele dag?”

Georges-Louis Bouchez (PHOTONEWS)

Binnenland politiek

Bouchez over Van der Straeten: “In geen geval tevreden over minister van Energie”

Wannes Neukermans

Het zit er bovenarms op tussen MR en Groen, coalitiepartners binnen de federale regering. Dat is de conclusie na het debat tussen voorzitters Georges-Louis Bouchez en Nadia Naji. De zoveelste discussie over kernenergie laait opnieuw op en Bouchez is duidelijk: “Ik ben niet tevreden over het werk van de minister van Energie (Tinne Van der Straeten, red.).”

In ‘De Zevende Dag’ kreeg Georges-Louis Bouchez live vanop zijn partijcongres de kans om opnieuw te pleiten voor een verlenging van alle vijf kerncentrales én het zoeken naar plaatsen voor nieuwe kernenergiesites. De Franstalige liberalen willen dus kernenergie langer gebruiken en zelfs nieuwe centrales bijbouwen. Dat gaat echter lijnrecht in tegen alle onderhandelingen binnen de federale regering, en dat geeft ook Groen-covoorzitter Nadia Naji aan. “Ik denk dat we op lange termijn moeten kijken naar hernieuwbare energie”, licht ze toe. “Windenergie is de enige vorm van energie die goedkoper wordt en op korte, middellange en lange termijn het enige alternatief is.”

Klimaatdoelstellingen

Hoewel Ecolo-Groen met Zakia Khattabi de minister van Klimaat levert, besloot Nadia Naji om afgelopen zondag mee te stappen in de klimaatmars. “De reden daarvoor is dat Vlaanderen de klimaatdoelstellingen niet haalt. De klimaatambities moeten hoger op elk mogelijk niveau.” Ze wijst naar de droogte van afgelopen zomer en de overstromingen van de zomer voordien als voorbeelden van de noodzaak van een versnelde aanpak.

Georges-Louis Bouchez (MR) was naar eigen zeggen “verbaasd” om politieke partijen op de klimaatbetoging te zien. “Mevrouw Naji zegt dat ze niet regeren op het Vlaamse niveau, maar ze vormen een groep met Ecolo en die zetelen in de federale, in Wallonië en in Brussel. Het is dus vreemd om daarin mee te stappen en eigenlijk dingen van zichzelf te eisen.” De groene partijen kunnen dus best de hand in eigen boezem steken, vindt de MR-voorzitter. “De groenen zitten in de regering en er zijn ook geen oplossingen.” Naji reageerde op het verwijt aanwezig te zijn op de klimaatmars door te stellen dat de Pride ook een betoging is. “En meneer Bouchez was daar ook aanwezig.”

https://redactie.palnws.be/2022/10/greta-thunberg-gooit-knuppel-in-het-groene-hoenderhok/

“Het doel is om het klimaat te redden zonder de vrijheden in te perken en aan levenskwaliteit in te boeten”, aldus Bouchez. “Dat zal zeker lukken, maar de dure energie lijkt op dit moment geen probleem voor de groenen.”

Kernenergie

Georges-Louis Bouchez zegt over kerncentrales de mening van klimaatactiviste Greta Thunberg te volgen. “Zij zegt: Kerncentrales die nog in goede staat zijn, moet je openhouden.”, aldus Bouchez. “Vandaag hebben we er zeven die werken, maar de groenen willen er slechts twee openhouden.” Maar volgens Naji zijn dat simpelweg de enige twee die nog in goede staat zijn.

“We hebben afgesproken met de regering om eerst te kijken naar de bevoorradingszekerheid”, verklaart Naji. “Om te kijken wat nodig is de komende jaren, kan dat voor ons alle technologie zijn. Maar momenteel is een verlenging daar voor ons niet aan de orde. We gaan niet blijven vasthouden aan een verouderde technologie die moeilijk te verlengen is.”

De gesprekken met Engie om Doel 4 en Tihange 3 te verlengen lopen zeer moeizaam, geeft de covoorzitter van Groen aan. “Maar als de gesprekken niet vooruitgaan, ligt dat niet aan Engie”, is Bouchez scherp. Maar volgens Naji kan hij dat niet weten: “Meneer Bouchez zit niet bij de onderhandelingen met Engie. De minister doet dat samen met de premier, en zo hoort het.”

Niet tevreden over Van der Straeten

MR en de ecologisten lijken steeds minder door één deur te kunnen, maar een val van de regering komt er vooralsnog niet, zegt Bouchez. “Het gaat hier niet over vertrouwen in de regering. Als we dat niet meer hadden, trokken we de stekker eruit. Maar we zijn vandaag in geen geval tevreden over het werk van de minister van Energie.”

Naji verdedigde haar partijgenote en vindt dat Bouchez te hard op de vrouw speelt. “U valt constant de persoon aan en niet het beleid. Ik vind dat triestig van u.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/10/jeremie-vaneeckhout-we-hebben-meer-ministers-zoals-tinne-van-der-straeten-nodig-2/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Bouchez over Van der Straeten: “In geen geval tevreden over minister van Energie””

  1. Groen is de vervlezing geworden van een dogmatische idiotie. Dogma’s zijn geen gesprekspartners. Het zijn de woke waanzinnigheden die het zelfs aandurven de wetenschap in twijfel te trekken. Wie kan zoniets nog ondersteunen of ernstig vinden? Hoe laag kan een menselijk brein vervallen! Trademark voor groen???

  2. Als Groen/Ecolo in het defensief gedrongen wordt dan is hun enige uitleg dat het is omdat het om een vrouw gaat! Wat een onzin mensen toch. Door zo’n stel idioten laten wij ons besturen!!!Zijn we nu helemaal paranoïde geworden .Dat Bouchez zijn verhaal ook niet klopt is overduidelijk! Als hij niet content is stapt hij eruit punt aan de lijn; maar dat durft hij niet. Hij heeft één voordeel !Geen enkele van gans deze snert regering durft eruit stappen uit schrik voor de kiezer en dat houdt hen samen!

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen