Wetsontwerp belasting op winsten energiebedrijven juridisch niet in orde

Tinne Van der Straeten (PHOTONEWS)

Binnenland politiek

Wetsontwerp belasting op winsten energiebedrijven juridisch niet in orde

Wannes Neukermans

De federale regering spreekt al lang van een belasting op de uitzonderlijke winsten van energiebedrijven, maar de Raad van State stelt nu vast dat de huidige tekst niet juridisch waterdicht is. Minister van Energie Tinne Van der Straeten gaf zelf echter aan “geen fundamentele problemen” te zien.

Ten eerste zou het kader voor de ‘overwinstbelastingen’ op Europees vlak al afgesproken zijn, maar de federale regering wil verregaandere belastingen heffen. Volgens de Raad van State is dat echter onvoldoende gemotiveerd. België wil alles boven 130 euro per megawattuur elektriciteit afromen en naar de staatskas wil laten vloeien, terwijl Europa een limiet van 180 euro hanteert.

Onvoldoende motivatie

Ten tweede bestaat er al een belasting op de uitzonderlijke winsten in de kernenergiesector. Dat ligt moeilijk, zeker omdat er ook hier weer onvoldoende motivatie is, zegt de Raad van State. Er moet beter gedefinieerd worden waarom enkele energiebedrijven hieronder zouden vallen.

VTM-journalist Karel Lattrez, die hierover een rapport schreef, zegt dat het wetsontwerp niet in de prullenmand ligt. “Maar de regering moet terug naar de tekentafel. Met de wet zoals die er nu ligt, is de weg open voor energiebedrijven om die aan te vallen in de rechtbank.” Een groot deel van de verwachte opbrengsten dreigt op die manier aan juridische manieren verloren te gaan.

Bovendien blijkt dat de federale regering al een forse rekenfout heeft gemaakt, waardoor het begrotingstekort voor 2023 groter zal uitvallen dan was aangekondigd. Het structurele begrotingstekort zal in 2023 geen 16,8 miljard euro bedragen, maar 19,4 miljard.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/11/oeps-regering-de-croo-maakt-rekenfoutje-van-25-miljard-euro/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Wetsontwerp belasting op winsten energiebedrijven juridisch niet in orde”

  1. Soms vraag ik mij af wie er allemaal op die kabinetten werkt? Het zoveelste misbaksel dat door de Raad van State terug naar afzender wordt gestuurd!? Trouwens de energiesector gaat deze hogere heffing door België met alle juridische middelen aanvechten! Dat rekenfoutje door De Bleeker zal te maken hebben met de kwaliteit van ons onderwijs dat ook de dieperik inging!?

  2. Geen fundamentele problemen zei Van Der Straeten, waar heeft deze fundamentalist eigenlijk gestudeerd? Er is geen enkel dossier waar deze extreem linkse groene pasionaria niet gefaald heeft. Neem ontslag Tinne en stop met jezelf belachelijk te maken.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen