Inburgeringsexamen wordt strenger: nieuwkomers moeten 82 procent halen in plaats van 55

Bart Somers. Photo News

Binnenland politiek

Inburgeringsexamen wordt strenger: nieuwkomers moeten voortaan 82 procent halen in plaats van 55

Anton Schelfaut

Wie als nieuwkomer erkend wil worden in Vlaanderen, moet vanaf 1 maart 82 procent halen op de vragen over ‘fundamentele normen en waarden’ op het inburgeringsexamen. Tot nu toe was dat 55 procent, maar bevoegd minister Bart Somers (Open Vld) wil de lat verhogen.

De inburgeringstoets bestaat uit twee delen. Het eerste gaat over wonen, werken, gezondheid en onderwijs. Voor dat deel is een nieuwkomer geslaagd als hij 16 van de 30 praktische vragen juist weet te beantwoorden. Het tweede deel draait rond ‘fundamentele normen en waarden’. Het omvat vragen over de gelijkheid tussen man en vrouw, de vrijheid van meningsuiting, de scheiding van kerk en staat en de rol van de mensenrechten in onze maatschappij. Op dit moment volstaat het om 6 van de 11 vragen juist te beantwoorden, maar vanaf 1 maart moeten dat er 9 zijn.

Vlaams minister van Inburgering Bart Somers (Open Vld) legt de lat hoger omdat hij wil dat “nieuwkomers heel goed begrijpen in welke samenleving ze terechtkomen en welke fundamentele waarden hier gelden”. “Als het op onze fundamentele grondwaarden aankomt, is op de helft van de vragen juist antwoorden onvoldoende”, oordeelt hij. “Nieuwkomers moeten die kennen. Dat is in het belang van de nieuwkomer en de samenleving.”

Boete tot 5.000 euro

Nieuwkomers krijgen voor ze de toets afleggen een opleiding van een 60-tal uur. Zowel de opleiding als de toets zijn verplicht. Nieuwkomers die daaraan verzaken, plegen een inbreuk op het inburgeringstraject en riskeren een boete tot 5.000 euro. “De kennis die wordt meegegeven aan de inburgeraars biedt kansen om sneller in te schakelen in onze maatschappij en werk te vinden. Door de lat hoger te leggen, vragen we meer van nieuwkomers, maar bieden we ook meer opportuniteiten”, besluit Somers.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

6 gedachten over “Inburgeringsexamen wordt strenger: nieuwkomers moeten voortaan 82 procent halen in plaats van 55”

  1. Moeten wij nu echt geloven dat balorige nieuwkomers tot 5000 euro boete krijgen! Praat voor de vaak niet meer niet minder….Als zelfs “jongeren” met dubbele nationaliteit de middelvinger naar onze fundamentele waarden opsteken dan klasseer ik dit alles onder noemer zever!!

  2. Als Somers over migranten praat moet je dat wel met een pak zout nemen. Misschien kan hij zijn vriendin (El Kaouakibi) eens een boete geven, die gelijk is aan het bedrag waarmee ze ons opgelicht heeft.

Plaats een reactie

Delen