Sminate (N-VA) hekelt "nutteloze" praktijktesten: "100.000 euro belastinggeld kan efficiënter besteed worden"

Bart Somers (Open Vld) en Nadia Sminate (N-VA). Foto's: Photo News en Emy Elleboog

Binnenland politiek

Sminate (N-VA) hekelt “nutteloze” praktijktesten: “100.000 euro belastinggeld kan efficiënter besteed worden”

Anton Schelfaut

Vlaams Parlementslid Nadia Sminate (N-VA) noemt het “absurd” dat de Vlaamse overheid 100.000 euro investeert in “nutteloze” praktijktesten, terwijl de cijfers aantonen dat haar sollicitatieprocedures vlekkeloos verlopen.

De klachtencoördinator van het Vlaamse Agentschap Overheidspersoneel ontving sinds 2019 slechts vijftien klachten, waarvan slechts één specifiek over discriminatie ging. Het gaat dus om minder dan vier klachten per jaar, terwijl de Vlaamse overheid jaarlijks honderden vacatures openstelt. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Nadia Sminate (N-VA) opvroeg bij minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) en waarover Het Laatste Nieuws bericht.

Ondanks het lage aantal klachten investeert de Vlaamse overheid meer dan 100.000 euro in zogenaamde ‘correspondentietesten’ om discriminatie in haar sollicitatieprocedure te detecteren, tot ongenoegen van Sminate. Volgens haar zijn die ‘correspondentietesten’ overbodig, omdat de cijfers die ze opvroeg bij bevoegd minister Somers “zwart op wit bewijzen dat er zich geen probleem stelt bij de sollicitatieprocedures van de Vlaamse overheid”.

(Lees verder onder de tweet.)

“Nutteloze testen”

Sminate betreurt dat de minister 100.000 euro besteedt aan “nutteloze testen”. “Wij zijn ervan overtuigd dat het belastinggeld van de Vlaming aan efficiëntere zaken kan besteed worden”, benadrukt ze. “Een draagvlak creëren om discriminatie tegen te gaan, doe je niet door praktijktesten in te voeren.”

Minister Somers is van mening dat het testsysteem wel degelijk nut heeft, gelet op de voorbeeldfunctie die de overheid moet vervullen. “Je moet niet wachten op klachten voor je begint te testen. Als je niet test, stelt de overheid zich kwetsbaar op. Dan ga je op een zeker moment geconfronteerd worden met zaken die je niet op tijd hebt gedetecteerd”, waarschuwt hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

6 gedachten over “Sminate (N-VA) hekelt “nutteloze” praktijktesten: “100.000 euro belastinggeld kan efficiënter besteed worden””

  1. De Vlaamse regering, onder leiding van NVA-er Jambon, heeft in 2022 een dikke 17 miljard euro subsidies uitgedeeld. Hoeveel miljoenen euro’s zijn daarvan “nutteloos” mevrouw Sminate?

  2. En dan blijven die sossen maar klagen dat het geld voor “Het Verhaal van Vlaanderen” beter besteed had kunnen worden. Die nutteloze praktijktesten waren inderdaad de puurste en zuiverste verkwisting. Wellicht had Kakakibi Sihame wel wat meer kunnen doen met die 100,000 Euro… Ze is wel echt vindingrijk en kan goed om met subsidies zoals Bart SSomers kan getuigen!

Plaats een reactie

Delen