Heeft de rechterzijde het Vlaams-nationalisme gemonopoliseerd? “Andere partijen hebben hun Vlaamsgezindheid zélf losgelaten”

Gerolf Annemans. Belga

Binnenland politiek

Belgische tewerkstelling bereikt recordhoogte van 72,3 procent

Simon Segers

In het vierde kwartaal van 2022 steeg de tewerkstellingsgraad tot een recordhoogte van 72,3 procent in België, gekoppeld aan een daling van de werkloosheid naar 5,7 procent in het derde kwartaal. Dat blijkt uit nieuwe data van het Belgische statistiekbureau Statbel.

Minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) gelooft dat de positieve cijfers perspectief bieden op een werkgelegenheidsgraad van 80 procent in 2030. Hij argumenteert dat de resultaten “uitzonderlijk sterk” zijn gezien de impact van de pandemie, de energiecrisis en de overstromingen van juli 2021. Maatregelen als de vierdagenwerkweek, waarmee werknemers een voltijdse job op vier dagen kunnen uitoefenen, zullen op termijn ook hun vruchten afwerpen, voorspelt de minister.

Misplaatst optimisme?

Ondanks de gunstige evolutie, blijft de werkzaamheidsgraad wel ruim onder het Europese gemiddelde van bijna 75 procent. Landen als Nederland, Duitsland en Zweden bereikten reeds de kaap van 80 procent. Op basis van data van de studiecommissie vergrijzing lijkt Dermagnes optimisme betreffende die doelstelling bovendien misplaatst. Zij voorspellen een tewerkstelling van 74,6 procent in 2030.

De werkloosheidsdaling is zowel van toepassing bij mannen als vrouwen, binnen alle opleidingsniveaus en in de drie regio’s. Van 4 procent naar 3,6 in Vlaanderen, van 9,1 procent naar 8 in Wallonië en van 13,8 procent naar 11,3 in Brussel. Studentenwerk is verder ook een belangrijke factor in de tewerkstelling. Ongeveer twee derde van de jongeren onder de 25 jaar met een tijdelijke job voert een studentenjob uit.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

3 gedachten over “Belgische tewerkstelling bereikt recordhoogte van 72,3 procent”

  1. In Wallonië werkt ongeveer 60% van de bevolking voor de staat door onnodige jobs te creëren. Zo kan je heel eenvoudig naar een tewerkstellingsgraad van 100% gaan. Maar dat verbetert de economische situatie zeker niet. Dus neem die 72,3% maar met een flinke korrel zout!

Plaats een reactie

Delen