Meertalige diversiteitsbevragingen zijn “regelrechte inbreuk op taalwetgeving”

Vlaams minister Somers (Open Vld) en Vlaams Parlementslid Sminate (N-VA). Photonews

Binnenland politiek

Meertalige diversiteitsbevragingen zijn “regelrechte inbreuk op taalwetgeving”

Wannes Neukermans

Via de Barometer Samenleven wil Vlaams minister van Inburgering en Gelijke Kansen Bart Somers (Open Vld) de kijk op en de evolutie van het samenleven in verschillende diverse groepen meten. Een goede zaak, vindt ook Vlaams volksvertegenwoordiger Nadia Sminate (N-VA). “Ware het niet dat vragenlijsten steevast vertaald worden aangeboden. Door de respondenten voortdurend te bedienen in een taal naar keuze, bevorder je de integratie allerminst”, vindt Sminate.

Verschillende studies omtrent geweldervaringen van LGBT-personen, de Barometer Samenleven, diversiteitsonderzoeken… worden ook in andere talen opgesteld. “Ik begrijp dat je om representatieve redenen een zo hoog mogelijke responsgraad wenst te bekomen en dus een zo breed mogelijk publiek wil aanspreken”, vertelt Nadia Sminate. “Maar de vertalingen zijn een regelrechte inbreuk op de taalwetgeving in Vlaanderen.”

Taalwetgeving

Mensen die de Belgische nationaliteit minder dan 10 jaar geleden verworven hebben, krijgen de kans om de vragenlijst in een andere taal op te vragen. Dus het gaat niet alleen om mensen die nog aan het integreren zijn. “Een verblijf van 1 jaar in Vlaanderen lijkt ons nochtans voldoende voor een basisniveau Nederlands”, aldus Sminate. “En dus voor het integraal invullen van een Nederlandstalige vragenlijst.”

Daarom roept Sminate minister Somers op “om te taalwetgeving correct toe te passen”. “De taalwetten daaromtrent zijn zeer duidelijk. Het is onverantwoord om dergelijke vertalingen en dus hoge kosten voor de Vlaming te blijven verdedigen”, besluit de volksvertegenwoordiger.

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

10 gedachten over “Meertalige diversiteitsbevragingen zijn “regelrechte inbreuk op taalwetgeving””

  1. Imam Somers smijt weer met geld voor nutteloze bevragingen om daarna nog meer uit te geven om zogezegde discriminatie te vergoeden. Zorg er beter voor dat uw beschermde poedel geen geld meer krijgt!

  2. Op mijn werk (Worley) krijgen vreemdelingen een functie, waar Vlaamse sollicitanten diploma’s, ervaring en meertaligheid moeten kunnen voorleggen, terwijl deze vr’n na al 12 jaar hier wonen nog steeds geen Nederlands kunnen. “Positieve” discriminatie.

  3. ik vind het jammer dat de staatsveiligheid die verwarde jongens heeft opgepakt,ik hoop dat ze snel vrij gelaten worden zodat ze hun werk verder kunnen zetten,imam-somers zal tevreden zijn over hun inburgering .We zullen een prijs moeten betalen voor onze laksheid maar dit kan mss een eerste stap zijn,hun vrijlating ,een advocaat hebben ze al en plaats in de gevangenis is er niet,dus laat maar komen.

  4. Als U “diversiteit”, “inclusie”, vermeend “racisme” & “discriminatie” leest of hoort, houd uw zakken dan goed dicht want het Systeem of PoCo-journaille wil ze dan vol storten met PoCo-propaganda drek.

Plaats een reactie

Delen