Vakbonden roepen op tot boycot tegen transport militair materieel richting Israël-Palestina

Vakbonden roepen op tot boycot tegen transport militair materieel richting Israël-Palestina. Photonews

Binnenland politiek

N-VA vindt moderne fotoreeks “te woke”: Arenbergschouwburg moet historische schilderijen op originele plek hangen

Wannes Neukermans

Het Antwerpse stadsbestuur heeft besloten om vier foto’s van een bekende fotograaf op een minder zichtbare plek te hangen in de Arenbergschouwburg. Vier historische schilderijen komen op hun oorspronkelijke plaats in de gerenoveerde trappenhal. “Aan deze cancelcultuur doe ik niet mee”, zo legt Antwerps schepen Nabilla Ait Daoud de beslissing uit. Volgens N-VA werden de portretten in de trappenhal geplaatst “om de geschiedenis te wissen onder druk van de wokecultuur”.

Vier foto’s van de Belgische fotograaf Mous Lamrabat, internationaal bekend door zijn foto’s met Ku Klux Klan-mutsen, moesten de gerenoveerde trappenhal van de Antwerpse Arenbergschouwburg een “meer diverse en hedendaagse look” geven.

Woke

Die vier foto’s moesten de originele historische schilderijen vervangen om de schouwburg moderner te doen ogen. Gedeputeerde Luk Lemmens en schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) vonden de nieuwe foto’s echter te ‘woke’. “Het stoort mij dat men het beeld van blanke mannen wil doen verdwijnen”, aldus Lemmens. “Zo probeert men de geschiedenis te wissen onder druk van de wokecultuur.” Dat vond ook Ait Daoud: “Aan deze cancelcultuur doe ik niet mee.”

Geschiedenis wissen

De nieuwe portretten verhuizen naar een minder prominente plaats en worden vervangen door de originele, historische schilderijen. Worden de portretten van Mous Lamrabat door het Antwerps stadsbestuur ‘gecanceld’, of waren de historische schilderijen eerst ‘gecanceld’? “Die trappenhal heeft altijd zo bestaan, dus ik zou niet weten waarom die schilderijen vervangen moesten worden”, reageert Lemmens. “Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat men onze geschiedenis wil wissen.”

Volgens Michael De Cock, de artistiek directeur van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel, is het net de politiek (N-VA dus) die de moderne fotoreeks wil cancelen. “Leuk dat de politiek het immense belang van cultuur ziet”, schrijft hij op Twitter. “Ze moeten zich alleen niet te veel moeien of instrumentaliseren. Daar zijn akelige historische voorbeelden van en het gebeurt meestal in dubieuze regimes.”

De Belgische modefotograaf Mous Lamrabat kreeg internationale bekendheid na een reeks foto’s waarop mensen Klan-mutsen droegen. Die reeks publiceerde hij op Vogue Italia, naar aanleiding van enkele “rechtse verkiezingsuitslagen” in 2019. Zijn portretreeks voor de Arenbergschouwburg is voor alle duidelijkheid niet voor de vuilbak, vertelt gedeputeerde Lemmens. “Die foto’s kunnen wat mij betreft perfect op een andere plaats in de schouwburg hangen, maar niet in de trappenhal.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/03/woke-waarschuwen-is-goed-weerstand-is-beter/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

13 gedachten over “N-VA vindt moderne fotoreeks “te woke”: Arenbergschouwburg moet historische schilderijen op originele plek hangen”

  1. Wat je zegt. Een alternatief zou kunnen zijn : 4 woke-foto’s, 4 klimaatactivisten, 4 knoerten van tubes van cyanoacrylaat lijm, 4 smoelwerken in te smeren en tegen de woke-foto’s te kwakken, 4 maanden laten hangen tot ze uitgemergeld en zo dood als ne pier geen CO2 meer uitstoten, 4 maanden foto’s met klimaatklevers op de Grote Markt tentoon stellen, zoals ze dat in Syrië en andere Arabische landen deden/doen met nestbevuilers en buitenlandse spionnen.

  2. Gelukkig is er nog NVA en Vlaams Belang die de woke idioten durft te tackelen. En het liefst met twee voeten vooruit 🙂
    De rest van de politieke bende zijn lafaards en oikofoben. Weg er mee.

  3. Michael De Cock, de artistiek directeur van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg: “Ze moeten zich alleen niet te veel moeien of instrumentaliseren. Daar zijn akelige historische voorbeelden van en het gebeurt meestal in dubieuze regimes.”
    Deze door de burgers betaalde blaaskaak beseft blijkbaar niet dat het ophangen van dergelijke foto’s ook een vorm is van moeien en “instrumentaliseren” ten koste van de ongetwijfeld grote meerderheid van de bevolking die absoluut niet gediend zijn van plaatjes met klanmutsen of boerka’s. En die fotograaf mag zijn politiek geïnspireerde rommel van mij best presenteren als “kunst”, maar niet op onze kosten.

  4. Het was te voorspellen dat het hele woke-wereldje over elkaar zou struikelen om deze “schande” te veroordelen. De volledige poco-media gaven présence vandaag. Op het moment dat ik dit schrijf is het uiteraard nog wachten wat de vrienden van “terzake” en “de afspraak” in petto hebben voor het domme achterlijke Vlaanderen. Ik zeg altijd, hoe meer kabaal ze maken, hoe juister de beslissing of de feiten zijn. Trouwens, in deze zaak blijkt nog maar eens hoe deze adepten van het woke-geloof het al gewoon zijn om hun zin te krijgen. Bij deze dikke duim voor Ait Daoud en Lemmens.

  5. weer gecanceld omdat ik zei dat die t**t van gva, vanmarsenille nog opkwam voor die wokedirecteur, ach, gva, rotzooikrant zoals alle anderen met rotzooijournalisten, weg ermee… is dit braaf genoeg om niet gecanceld te worden… .

Plaats een reactie

Delen