Racismerel in Vlaams Parlement: Nederlands Eerste Kamerlid gebruikt woord 'neger', maar dat valt niet in goede aarde bij Groen en cd&v

Martin Bosma. Photo News

Binnenland politiek

Racismerel in Vlaams Parlement: Nederlands Eerste Kamerlid gebruikt woord ‘neger’, maar dat valt niet in goede aarde bij Groen en cd&v

Anton Schelfaut

Tijdens een zitting van de Interparlementaire Commissie van de Nederlandse Taalunie in het Vlaams Parlement is het tot een incident gekomen tussen het Nederlandse Tweede Kamerlid Martin Bosma (PVV) enerzijds en Vlaams Parlementsleden Celia Groothedde (Groen) en Orry Van de Wauwer (cd&v) anderzijds. Bosma gebruikte het woord ‘neger’, maar dat was niet naar de zin van Groothedde en Van de Wauwer.

Het incident vond plaats tijdens een vergadering van de Interparlementaire Commissie (IPC) van de Nederlandse Taalunie op 6 februari, maar het Vlaams Parlement deelde de beelden gisteren pas op Twitter. Naast zeven Vlaams Parlementsleden namen ook twee leden van de Nederlandse Staten-Generaal, Tweede Kamerlid en delegatieleider Martin Bosma (PVV) en Eerste Kamerlid Paulien Geerdink (VVD), deel aan de vergadering.

Bosma kaartte aan dat het woord ‘blank’ vervangen wordt door ‘wit’ in lezersbrieven in het Nederlandse dagblad Trouw, dat hij omschreef als “een gereformeerd woke-krantje”. “Taal wordt een ideologie”, argumenteerde hij. Om die stelling kracht bij te zetten, wees Bosma erop dat ook het woord ‘neger’ in Nederland “totaal verboden” is geworden.

Dat het Nederlandse Tweede Kamerlid het woord ‘neger’ expliciet in de mond nam, was niet naar de zin van Vlaams Parlementsleden Orry Van de Wauwer (cd&v) en Celia Groothedde (Groen), die hem onderbraken. Ze vroegen hem om zulke “beledigende woorden” niet meer te gebruiken in het Vlaams Parlement.

(Lees verder onder de tweet.)

Totalitair

Bosma noemde het vervolgens “eng en totalitair” dat “de staat en de heersende instituties vinden dat wij een woord niet meer mogen gebruiken”. “Er wordt ons van bovenaf een ideologie opgelegd. (…) Je hoeft maar te kijken hoe totalitaire regimes in het verleden ons woordgebruik stuurden”, zei hij.

Vlaams Parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang) trad hem daarin bij. “Volgens de totalitaire denkers in dit gremium mag het woord ‘neger’ blijkbaar niet meer worden gebruikt. Ze zijn zo tiranniek in hun ideologie dat ze meneer Bosma onderbreken en schreeuwen”, hekelde hij. “Ze verwijten mij totalitair denken, maar maken zich daar zelf schuldig aan.”

Lees ook:
https://redactie.palnws.be/2023/01/hoofdredacteur-trouw-het-woord-blank-hoort-niet-meer-thuis-in-onze-krant/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

27 gedachten over “Racismerel in Vlaams Parlement: Nederlands Eerste Kamerlid gebruikt woord ‘neger’, maar dat valt niet in goede aarde bij Groen en cd&v”

  1. een negr blijft een neger en een negerin een negerin.Wat moet er dan gebeuren met de negro-spirituals die overal gezongen worden,moeten die de naam grécolo-spitiuals of groen spirituals krijgen zoals groene bonensoep.Tristige groene en cvp genderneutrale persoontjes

  2. NEGER, NEGERS, Is DIT al
    in een wet gegoten en in het staatsblad gepubliceerd? Dat het woord NEGER niet meer gebruikt mag worden??
    Dacht het NIET, dus ne NEGER blijft ne NEGER !!!

  3. Ik ben 70 en in mijn jeugd was het woord neger gemeengoed. Niemand van mijn generatie had en heeft bij dat woord neger het gevoel daar een negatieve connotatie aan te geven. Alleen de poco’s en de woke-gelovigen maken daar drukte over. Bosma heeft gelijk, “taal wordt ideologie”.

  4. regen,regen,regen,regen,regen,regen,regen,!Dat mag!Dat is neger omgekeerd! Dus je mag zeggen ;”mijn buur is een regen” Zo maak je gans die bende belachelijk want ze kunnen u niets verwijten en je bedoeld precies hetzelfde!!!

  5. regen,regen,regen,regen,regen,regen,regen,!Dat mag!Dat is neger omgekeerd! Dus je mag zeggen ;”mijn buur is een regen” Zo maak je gans die bende belachelijk want ze kunnen u niets verwijten en je bedoeld precies hetzelfde!!!

  6. Neger is afgeleid van het Latijnse niger (zwart) en recenter van het Spaanse en Portugese negro. In de 15e en 16e eeuw brachten Spanjaarden en Portugezen hun zwarte huisslaven mee naar handelssteden in de Spaanse Nederlanden zoals Antwerpen en Brugge. Het eerste gedocumenteerd voorkomen van het woord in de Nederlandse taal was in 1602. Ook kwam het voor in een document uit 1644 ter beschrijving van de lading van een slavenschip. Voor die tijd was het woord moriaan gebruikelijk. De term neger werd daarop door Europeanen gebruikt om zowel tot slaaf gemaakte Afrikanen als vrije inwoners van Zwart-Afrika aan te duiden (Wikipedia). Ik zie niet waarom het woord “neger” denigrerend zou zijn.

  7. U vergeet de lekkere “negerinnentetten” snoep, elders in andere objectief-correcte kringen bekend als “negerzoenen” die in politiek-correct ontaarde, geïndoctrineerde kringen bekend staan als “chocozoenen” of “melo-cakes”.
    Google eens “negerinnentetten” en u krijgt dan afbeeldingen van lekkere snoep en niet van negerinnenborsten te zien.

  8. Zou er dan Hollandse jurisprudentie bestaan die de notie “neger” als vermeend “racistisch” (sic) catalogeert ? Zou er dan enigerlei wettelijke verplichting tot politiek-correctheid wezen bij onze als “zuinig” bekend staande Noorderburen ?

  9. Ik wist het wel, als “neger” door het leven gaan heet “negeren” en u hoeft me niet vruchteloos van het tegendeel pogen te overtuigen, ik weet het toch beter !

  10. Ja maar “regen” is nat en een “neger” niet, daarom is, conform politiek-correct ontaarde “logica”, de notie “regen” wel politiek-correct en een droge “neger” niet,
    tenzij hij ook nat in het bad zit.

  11. Natuurlijk niet, er geldt trouwens geen enkele jurisprudentie die de notie “neger” als vermeend “racistisch”(sic) zou catalogeren, maar gifGroen ontaarde PoCo’ pipo’s & pipa’s wanen hun perverse ideologie als juridisch bindend voor elkeen, die dolle bitskoemmers.

  12. Bedoelt u een “Afrikaan” uitgedrukt in politiek-correcte PoCo-Nieuwspraak wartaal waarmee gazettenpraat journaille canaille ons vruchteloos poogt te indoctrineren ?

  13. Een tijdje geleden, in 2010 keek ik toevallig naar de Vlaamse jeugdzender Jim TV. Rond die tijd was ik een jonge papa en mijn eerste herinneringen zijn pophits uit de ’80s. Je wilt dan ook de zeitgeist luiden voor je eigen kinderen. De jeugd van tegenwoordig kwam hun single voorstellen en Sean D’Hondt, die met zijn stoere tattoo’s om zijn vrouwenmanieren te maskeren, nam het interview af. Het interview begon eerst met de band die zich moest verontschuldigen voor hun single “deze neger”. Niet omdat de tekst aangebrand is, maar omdat er neger in staat. Sean die zei tegen Willie Wartaal dat hij zichzelf geen neger mocht noemen. Snap je? Het begint met Hans Teeuwen, over Ronald Goedemondt naar Theo Von en uiteindelijk mogen de negers zelf die zich neger willen noemen dat niet meer. Donkere jongen? Zwarte man? Dat klinkt niet man. Neger klinkt veel beter

Plaats een reactie

Delen