Vorig jaar 14 procent minder drinkwater weggelekt in Vlaanderen

Zuhal Demir (Photo News). Illustratiebeeld (Shutterstock).

Binnenland politiek

Vorig jaar 14 procent minder drinkwater weggelekt in Vlaanderen

Anton Schelfaut

In 2022 ging in Vlaanderen 54 miljoen kubieke meter drinkwater verloren door lekken in het leidingnet. Dat is een daling van 14 procent ten opzichte van 2020, toen zo’n 63 miljoen kubieke meter water verloren ging. Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is de daling te danken aan de maatregelen die samen met de waterbedrijven werden genomen, al moeten vooral Water-link en de Watergroep nog een “stevige tand bijsteken”.

De jaarlijkse hoeveelheid drinkwater die in Vlaanderen verloren gaat door lekken in het drinkwaternet, is tussen 2020 en 2022 met 9,4 miljard liter of 14 procent gedaald. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van Aquaflanders. In 2020 ging zo’n 63 miljoen kubieke meter water (63 miljard liter) verloren door lekken en breuken in het leidingnet. Twee jaar later is dat 54 miljoen kubieke meter (54 miljard liter).

Hoewel in 2022 dagelijks 25 miljoen liter water minder weglekte dan in 2020, eist Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) dat de waterbedrijven blijven investeren om het lekverlies verder te beperken. “Water is een schaars goed. De mensen verwachten terecht dat de waterbedrijven alles in het werk stellen om het kostbare drinkwater dat ze produceren niet verloren te laten gaan door lekken in het net”, aldus Demir.

Blue Deal

Vlaanderen telt ongeveer 63.000 km aan waterleidingen en 22.300 km aan aansluitingen. Als onderdeel van de Blue Deal – het plan van de Vlaamse regering om waterschaarste en droogte aan te pakken – wil Demir het waterverlies bij de Vlaamse waterbedrijven verminderen. Daartoe liet ze in 2021 de aanpak van de waterbedrijven doorlichten. Naar aanleiding daarvan werd een versneld innovatie- en realisatietraject opgezet, waarbij lekken actief worden opgespoord met nieuwe, innovatieve technieken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “Vorig jaar 14 procent minder drinkwater weggelekt in Vlaanderen”

Plaats een reactie

Delen