Voormalig MIVD-directeur Pieter Cobelens. Foto Twitter

Voormalig MIVD-directeur Pieter Cobelens. Foto Twitter

Veiligheid

Voormalig directeur Nederlandse geheime dienst: “Raketten monteren die Moskou kunnen bereiken”

Simon Segers

Pieter Cobelens, voormalig directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in Nederland, sprak op BNR Nieuwsradio over Europese defensie en de Russische dreiging.

Om tegen te gaan dat de Russische agressie zich zou verleggen naar andere delen van Europa, moeten we volgens Cobelens afschrikkend te werk gaan en een “onaantrekkelijk doel” worden. “Met een NAVO die geen scheurtjes vertoont, waar het buiten elke discussie staat dat een aanval op een lidstaat reactie uitlokt van alle lidstaten.” Dat Amerika ook als bondgenoot zou optreden indien Donald Trump in november herverkozen raakt, leek hij dan weer niet zo zeker over.

Indruk maken

De NAVO dient ook “tanden te hebben” volgens de gewezen MIVD-directeur. Zo is hij wel te spreken over de Nederlandse Koninklijke Marine, maar gelooft hij dat krachtiger wapentuig aan de orde is. “Het is veel interessanter om raketten te monteren die Moskou kunnen bereiken, dat maakt veel meer indruk. Die gaan nu gekocht worden.”

Schuilkelder

Cobelens zou ook in elk nieuw huis graag een schuilkelder zien. “Wij deden dat nooit omdat we ons onder de waterlijn bevinden. Bijna niemand heeft nog een kelder, want we hebben ze niet langer nodig met onze diepvriezers”, meent hij. “We moeten in het kader van de burgerbescherming wel iets ondernemen, indien de sirenes ooit zouden afgaan.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen