Vlaams Belang wil meer blauw op straat

Demonstratie tegen geweld tegen politie. Foto: Belga

Verkiezingen 2024

Vlaams Belang wil meer blauw op straat

Pepijn Demortier

Nu de verkiezingen er in sneltempo zitten aan te komen, graven we dieper in de verkiezingsprogramma’s van de verschillende Vlaamse partijen. Vandaag werpen we een blik op Vlaams Belang en haar standpunten omtrent veiligheid en politie.

Meer blauw op straat

‘Law and Order’ is duidelijk een prioriteit van de Vlaams-nationalistische partij, zo blijkt uit haar lijvige verkiezingsprogramma. De partij pleit ijverig voor een snelle en efficiënte rekrutering van minstens 2.000 nieuwe agenten per jaar (tot het personeelstekort is aangepakt), alsook voor de effectieve vervolging van elke vorm van geweld tegen politiediensten, een verhoogde recherchecapaciteit van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP), en een volledige herwaardering van het politiestatuut. Daarenboven moet de samenwerking tussen politie en private bewakingsdiensten verder gestimuleerd worden.

Vlaams Belang pleit bovendien voor een hogere permanente politieaanwezigheid, vooral in gekende probleemwijken. Die permanente aanwezigheid trekt de partij door in haar idee om te gaan investeren in een sterke wijkpolitie, “met een centrale rol voor de wijkagent en met laagdrempelige wijkcommissariaten”. Agenten moeten daarnaast ook uitgerust worden met “niet-dodelijke stroomstootwapens”, zoals in de Verenigde Staten reeds het geval is. Toekomstige leden van het korps moeten dan weer geselecteerd worden “op basis van kwaliteit en capaciteit, niet diversiteit”, aldus Vlaams Belang.

Toegankelijk en efficiënt

De partij van Tom Van Grieken wil meer aanwervingen van Nederlandstalige agenten in de Brusselse lokale zones. Die Brusselse zone mag ineens een heel pak efficiënter worden ingericht, zal Vlaams Belang gedacht hebben. De partij dringt dan ook aan op een fusie van kleinere politiezones tot grotere werkbare zones en de fusie van de zes Brusselse politiezones tot één politiezone onder een hoofdstedelijke minister van Veiligheid.

Het verkiezingsprogramma bevat bovendien nog een ietwat onorthodox voorstel, namelijk de introductie van “een Vlaams Veiligheidskorps”. Dit Vlaams Veiligheidskorps zou, naar model van de Nederlandse Marechaussee, zich moeten toeleggen op “de bewaking van kritische infrastructuur, de strijd tegen de drugsmaffia, terrorisme en openbare veiligheid bij grote manifestaties.” Een dergelijk korps zou de torenhoge druk op de politiezones kunnen verlichten, maar of andere partijen ook zo happig zijn op een Vlaams Veiligheidskorps lijkt niet bijzonder waarschijnlijk.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

5 gedachten over “Vlaams Belang wil meer blauw op straat”

  1. Zodat mensen op gepensioneerden leeftijd weer veilig een avond- wandeling zouden kunnen maken ondanks al die massa “jongeren” (ge weet wel !!!!!!!) overal op straat !

    • Blauw op straat kost geld, en een die in de bak zit rond de 170€ per dag ! Gewoon de meerderjarigen terug naar de heimat en de kinderbijslag voor minderjarigen die zich niet aan de regels houden inhouden zou al een stap vooruit zijn die minder kost aan de belastingbetaler. Die nu al genoeg mag opdraaien voor onaangepasten die niet te integreren zijn. Omdat ze dit niet willen !

  2. meer controle,akkoord maar dan voor het echte werk , criminelen aanpakken ,illegalen gangsters drugsdealers enz.. en niet weerallom(zoals op heden) de werkende mens beboeten voor onnozelheden ,zoals 1km per uur te rap , gelieve terug een tolerantiegrens in te voeren aub en dit op vele vlakken – stoppen met pestgedrag

  3. Meer blauw op straat? Waarom hebben ze dan de Rijkswacht afgeschaft? Dat was toch om minder blauw te zien… op vraag van straatcriminelen in de steden. Sindsdien scoort de drughandel hoge toppen toppen.

Plaats een reactie

Delen