Tom Vandendriessche (Vlaams Belang): “Implosie van Belgisch politiek systeem is nakend”

Tom Vandendriessche gelooft dat het cordon eerst nationaal zal sneuvelen. Foto: Eigen redactie

Verkiezingen 2024

Tom Vandendriessche (Vlaams Belang): “Implosie van Belgisch politiek systeem is nakend”

Wannes Neukermans

“In tegenstelling tot veel anderen, geloof ik dat het cordon sanitaire eerst nationaal zal breken.” Dat vertelde Europees lijsttrekker en hoofd van de Vlaams Belang-studiedienst Tom Vandendriessche tijdens de voorstelling van zijn boek ‘We komen eraan’. “Na de verkiezingsoverwinning van 2019 hebben we de strategische keuze gemaakt om ons programma te verbreden en te verdiepen”, aldus Vandendriessche. Wat hem betreft is zijn partij klaar voor regeringsdeelname.

In ’We komen eraan’ bundelde de Vlaams Belang-politicus de verschillende opiniestukken die hij de laatste jaren schreef. “Eén van de kernboodschappen is dat de klassieke links-rechts-dichotomie voorbijgestreefd is. Het kapitalisme tegen het marxisme, katholiek versus vrijzinnig…. Die breuklijnen zijn verleden tijd, stelde het Europees Parlementslid. “Vandaag is er een nieuwe breuklijn tussen nationalisme en globalisme. Maar alle traditionele partijen blijven achter in dat negentiende-eeuwse denkbeeld.”

(Lees verder onder de X.)

Initiatiefrecht

Vandendriessche zegt dat zijn partij klaar is om en dat de sterren goed staan voor een VB-regeringsdeelname. “In België is de implosie van het politiek systeem nakend. De Vlamingen zijn in de meerderheid in België. Nationalistische en conservatieve krachten vormen de meerderheid in Vlaanderen. Het wordt tijd dat die meerderheid van de meerderheid zich niet meer de les laat spellen door de minderheid van de minderheid.”

De Vlaams Belang-politicus zegt dat zijn partij daarvoor het initiatiefrecht voor de vorming van een Vlaamse regering nodig heeft. “Dat is de enige manier om een ander soort beleid te krijgen.” Wanneer dat gebeurt, gelooft Vandendriessche bovendien dat niet enkel N-VA, maar ook individuele politici vanuit bijvoorbeeld cd&v overstag zouden kunnen gaan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen