Staatsgreep Bolivia verijdeld: generaal opgepakt 

Een protest tegen de overheid in La Paz, Bolivia. Illustratie: Shutterstock.

Internationale politiek

BEKIJK. Staatsgreep Bolivia verijdeld: generaal opgepakt 

Pepijn Demortier

Afgelopen woensdag vond er een couppoging plaats in de Boliviaanse hoofdstad La Paz. Militairen en pantservoertuigen verzamelden zich bij het het presidentieel paleis en drongen de regeringsgebouwen binnen. De poging werd neergeslagen door president Luis Arce. Hij slaagde erin om de leider van de coup, generaal Juan José Zúñiga, te laten arresteren. 

Ondertussen trokken het leger en de pantservoertuigen zich terug uit de regeringsgebouwen in La Paz. President Arce riep de bevolking van zijn land op om zich te organiseren en te mobiliseren ter verdediging van de democratie. Zo volgt weer een nieuw hoofdstuk van onrust in één van Zuid-Amerika’s meest politiek instabiele landen. 

Live uitgezonden op televisie

De couppoging was woensdagavond live te zien op de Boliviaanse televisie. Een opmerkelijk moment was toen generaal Zúñiga de Boliviaanse president confronteerde toen hij met zijn troepen de hal van het presidentieel paleis binnenstormde. President Arce weigerde echter te buigen voor de couppleger. “Ik ben je kapitein en ik beveel je om je soldaten terug te trekken en ik zal deze insubordinatie niet toestaan,” zou de wankelende president hem hebben toegeworpen.

Arce benoemde onmiddellijk een nieuwe generaal: José Wilson Sánchez. Sánchez beval de Boliviaanse troepen zich terug te trekken en Zúñiga’s poging niet langer te steunen. Zijn opzet slaagde en Zúñiga werd niet veel later gearresteerd toen hij de pers toesprak.

Hoe het nu verder moet met Bolivia blijft koffiedik kijken. Het land bevindt zich al jaren in een desastreuze economische crisis en steeds meer mensen eisen dat de situatie verandert. De poging van Zúñiga zou een aanleiding kunnen zijn voor verandering, maar de kans dat de situatie op korte termijn daadwerkelijk verbetert, lijkt vooralsnog uiterst klein te zijn.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen