Biden kondigt strengere maatregelen af om migratiecrisis aan zuidgrens te beteugelen  

Joe Biden. Foto: Shutterstock

Asiel en Migratie

Biden kondigt strengere maatregelen af om migratiecrisis aan zuidgrens te beteugelen  

Pepijn Demortier


De Amerikaanse president Joe Biden komt met nieuwe maatregelen om de migratiecrisis in de Verenigde Staten te beteugelen. De afgelopen maanden zijn meer dan een miljoen mensen illegaal de zuidgrens van de VS overgestoken. Vorige maand waren dat er gemiddeld zo’n 3.700 per dag. 

De nieuwe wetgeving die Biden aankondigde, zou dat aantal nu omlaag moeten brengen. Als er op één dag meer dan 2.500 mensen illegaal de Verenigde Staten binnenkomen, worden de grenzen gesloten en worden er geen asielaanvragen meer behandeld. Illegale migranten moeten dan onmiddellijk omkeren als ze vervolging of gedwongen deportatie willen vermijden.

Presidentsverkiezingen

De plannen van Biden zijn een reactie op de politieke druk van de Republikeinen en Donald Trump. Tijdens de ambtstermijn van Biden is de situatie dan ook in sneltempo verslechterd. Volgens het Center for Immigration Studies waren er in februari 2024 ruwweg 14 miljoen illegale immigranten in de Verenigde Staten, maar liefst 4 miljoen meer dan in januari 2021, toen de Democratische president aantrad.

De migratiecrisis maakt Biden politiek kwetsbaar. Samen met het Israël-Palestina conflict is de situatie aan de Amerikaanse zuidgrens het absolute hoofdpijndossier voor de Democratische president. Veel Amerikanen willen een strenger migratiebeleid en zien in Donald Trump de geknipte persoon om hen dit beleid te geven. Nu de presidentsverkiezingen voor de deur staan, lijkt Biden het roer om te moeten gooien en zelf een beleid te voeren dat hij, toen Trump een paar jaar geleden de grenzen sloot, nog inhumaan vond.

Het is de eerste keer dat een democratische president met dergelijke maatregelen komt aanzetten om de migratiecrisis te beteugelen. Of de maatregelen veel zoden aan de dijk zullen brengen, is dan weer een andere vraag. De nieuwe wetgeving, die Biden gisteren in een toespraak aankondigde, laat namelijk nog steeds heel wat uitzonderingen toe. Zo mogen onder meer niet-begeleide minderjarigen, slachtoffers van mensenhandel, en mensen die grote gezondheids- of veiligheidsrisico’s lopen, nog steeds een asielprocedure starten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen