Steeds meer Amerikaanse staten nemen heft in eigen handen tegen migratiedruk

Joe Biden moet het opnemen tegen Trump en migratie zal zeker één van de thema's worden. Foto: Shutterstock

Asiel en Migratie

Steeds meer Amerikaanse staten nemen heft in eigen handen tegen migratiedruk

Pepijn Demortier

Niet alleen Vlaanderen kampt met een migratieprobleem. Ook de Verenigde Staten kreunen onder de druk van de massale migratie. Steeds meer Amerikaanse staten nemen het heft in eigen handen, nu president Joe Biden er niet in slaagt de crisis op nationaal niveau te beteugelen.

De Amerikaanse cijfers zijn hallucinant. Het Center for Immigration Studies schat dat er in februari 2024 maar liefst 14 miljoen illegale immigranten in de Verenigde Staten waren, 4 miljoen meer dan in januari 2021, toen president Biden aantrad. De meeste illegale immigranten in de Verenigde Staten komen uit Midden- en Zuid-Amerika. Vooral vluchtelingen uit El Salvador, Honduras, Mexico en Guatemala overspoelen de Amerikaanse grenzen.

Van Texas tot New York

Greg Abbott, de Republikeinse gouverneur van Texas, is de vluchtelingenstroom die zijn staat overspoelt al langer beu. Vorig jaar besloot de Texaan om vluchtelingen op bussen te zetten naar andere Amerikaanse staten, vooral Democratische staten zoals New York. Met deze opvallende actie hoopte Abbott enerzijds de druk op zijn eigen staat te verlichten en anderzijds een signaal af te geven aan president Biden en de noordelijke staten.

Dat signaal is duidelijk aangekomen. New York wordt al maanden overspoeld door een constante stroom aan illegale vluchtelingen. Hoewel de staat er alles aan doet om oude hotels en appartementsgebouwen te gebruiken als opvangcentra, is het werkelijk dweilen met de kraan open. De situatie is zelfs zo precair dat de Democratische burgemeester van New York, Eric Adams, in september in een toespraak zei dat de migratiecrisis New York zal “vernietigen” en dat hij in de migratiecrisis een “crisis zonder einde” ziet.

Biden vs. Trump

Onder de regering Biden is de situatie in sneltempo verslechterd. Miljoenen immigranten hebben geen of onvoldoende toegang tot levensnoodzakelijke voorzieningen zoals onderdak, voedsel en medicijnen. Er zijn ook tienduizenden kinderen die met hun ouders meereizen en geen toegang hebben tot onderwijs. Amerikaanse staten wijten deze malaise aan de federale overheid, die hen niet genoeg ondersteunt in deze problematiek.

De kans dat de huidige president van de Verenigde Staten tijdens de verkiezingen wordt afgestraft voor zijn tandeloze beleid lijkt dan ook reëel. Zijn tegenstander, Donald Trump, profileert zich al jaren als de anti-migratiepresident, de president van “Law & Order”. Naast zijn leeftijd, fragiele uiterlijk en onhandige aanpak van de oorlogen in Israël en Oekraïne, is de migratiecrisis het zoveelste zwaard van Damocles dat boven de Democratische president hangt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines.

1 gedachte over “Steeds meer Amerikaanse staten nemen heft in eigen handen tegen migratiedruk”

  1. Begrijpelijk dat men het eigen territorium wil reserveren voor zich zelve en de telgen der eigen bevolking, een natuurlijke reflex die wortelt in zelfbehoud, “egoisme” zullen politiek-correct ontaarden vinden, zij doen maar….

Plaats een reactie

Delen