Dave Sinardet (VUB): “Idee van minderheidsregering vaak te snel als onmogelijk bestempeld, maar in dit geval geen optie”

Dave Sinardet over een constructie met gedoogsteun. Foto: Eigen redactie

Binnenland politiek

Dave Sinardet (VUB): “Idee van minderheidsregering vaak te snel als onmogelijk bestempeld, maar in dit geval geen optie”

Wannes Neukermans

“Het idee van een minderheidsregering die gedoogsteun krijgt vanuit het Vlaams Parlement wordt in ons land te snel afgeschoten”, zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB). Toch ziet hij geen heil in het idee van Tom Van Grieken, die het zou zien zitten om gedoogsteun te geven aan een minderheidskabinet van N-VA en cd&v. “Er is een duidelijke meerderheid mogelijk. Bovendien was er voor de verkiezingen al sprake van een voorakkoord, of tenminste een soort entente tussen Vooruit en N-VA.”

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken gaf donderdag aan bereid te zijn om gedoogsteun te geven aan een minderheidsregering van cd&v en N-VA. Dergelijke ‘minderheidskabinetten’ zijn in België niet van de gewoonte, al komen ze in andere landen steeds vaker voor.

Meer parlementaire macht

“Daarom vind ik dat dergelijke constructies in ons land vaak te snel als onmogelijk bestempeld worden”, vindt Dave Sinardet. De VUB-politicoloog stelt dat er een aantal voordelen zijn aan zo’n regering. “Ze moet altijd op zoek naar steun in het parlement, waardoor er meer interactie is tussen verschillende partijen in het parlement en er met wisselmeerderheden gewerkt kan worden.”

Toch vindt hij het idee van Tom Van Grieken niet haalbaar. “Er is al een duidelijke meerderheid op Vlaams niveau. Bovendien was er voor de verkiezingen al sprake van een voorakkoord, of tenminste een soort entente tussen Vooruit en N-VA.” Sinardet vermoedt dat Van Grieken het voorstel doet om aan te tonen dat N-VA bewust kiest voor een samenwerking met de Vlaamse socialisten. “Daar heeft hij deels gelijk in. Maar er ís geen meerderheid met N-VA en Vlaams Belang. En van cd&v weten we zeker dat ze niet met Vlaams Belang in zee wil gaan.”

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Dave Sinardet (VUB): “Idee van minderheidsregering vaak te snel als onmogelijk bestempeld, maar in dit geval geen optie””

  1. Dewever zal de nooit de eerste zijn om het cordon te doorbreken en zeker niet met Van Grieken. Bovendien kan het VB zelf stappen ondernemen om uit het cordon te stappen. Door bij voorbaat het lot van het VB afhankelijk te maken van BDW verstevig je het cordon. Vlaanderen is veel meer dan BDW. Zeg eens iets positiefs over migranten/nieuwe Belgen/Vlamingen die zich verdienstelijk opstellen in de samenleving.Bijvoorbeeld uit de zorgsector.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen