Uncategorized

Geen belastingverhogingen in Kenia na bloedig protest

Pieter Keuppens

In Kenia zijn er minstens 22 doden gevallen bij protesten tegen het invoeren van een omstreden belastingverhoging. Dinsdag drongen duizenden betogers door tot aan het parlement, met brandstichting en rellen tot gevolg. Het Keniaanse leger werd genoodzaakt de rust te bewaren, met tientallen slachtoffers tot gevolg. De protestbeweging blijkt wel succesvol, aangezien president Ruto het wetsvoorstel heeft ingetrokken.

Deze belastingverhogingen zaten vervat in een nieuwe begrotingswet. Hierin stonden maatregelen als taksen op brood en op het bezit van een wagen. Deze twee maatregelen werden reeds geschrapt, als toegeving aan de bevolking. Toch volstond dit niet om de gemoederen te bedaren. Toen de begrotingswet door het parlement werd aangenomen, liep het protest dus uit de hand met alle gevolgen van dien.  

Onder druk van het IMF

De protestbeweging is dus geslaagd in haar opzet. De Keniaanse regering moet nu op zoek gaan naar andere manieren om te gaan besparen, wil men de enorme staatsschuld afbetalen. Deze wordt geraamd op 27 procent van de begroting. Het Internationaal Monetair Fonds tikte de regering van Ruto hiervoor meermaals op de vingers. Een besparing van zo’n 2.7 miljard is noodzakelijk om de put te vullen, en leningen te kunnen blijven aangaan bij het IMF.

President Ruto verwees naar de betogingen als ”verraderlijke gebeurtenissen”. Volgens hem zou de begrotingswet de levensstandaard van onder meer de boeren en studenten verbeteren. Vooral die laatste groep denkt daar dus anders over, aangezien zij de betogingen leidden. Ruto liet reeds weten open te staan voor een nationale dialoog, in zoektocht naar andere besparingsmaatregelen. Aftreden zal hij vooralsnog niet doen, ondanks de toenemende kritiek op zijn persoon. In de loop van de week staan er nog betogingen gepland, de vraag is nu of deze nog zullen doorgaan.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen