IMF: “België heeft tegen 2028 grootste structurele tekort van EU”

IMF. Shutterstock

Uncategorized

IMF: “België heeft tegen 2028 grootste structurele tekort van EU”

Wannes Neukermans

Het IMF voorspelt dat België tegen 2028 het grootste structurele overheidstekort van de Europese Unie zal hebben. Zonder bijsturing zal het structurele tekort op 5,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) blijven en zal de – nu al immens hoge – staatsschuld toenemen tot 120 procent van het bbp in 2028.

24 van de 27 EU-landen hebben een structureel begrotingstekort en dat zal tot in 2028 zo blijven. Enkel Ierland, Cyprus en Zweden staan positief. Terwijl landen als Luxemburg en Denemarken, maar ook Portugal en Italië, nog tekorten hebben die kleiner zijn dan één procent van het BBP, sluipt België richting de zes procent structureel tekort.

Daarom roept het IMF België op om “voorzichtig beleid te voeren”. Het monetair fonds heeft begrip voor de maatregelen die tijdens Covid en de energiecrisis genomen zijn. “Maar die mogen niet structureel worden”, klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “IMF: “België heeft tegen 2028 grootste structurele tekort van EU””

  1. Net als zijn voorganger Verhofstadt zal het De Croo worst wezen wat het begrotingstekort na zijn regeerperiode zal zijn. Mijn naam is Alexander, alles voor mij en niks voor een ander.

  2. Vlaanderen wordt meegezogen in de lawinne die werd en nog steeds wordt veroorzaakt door een nefaste mentaliteit in Wallobrux. Met het hoogste begrotingstekort en terzelfdertijd de hoogste belastingen. Hoe veel slechter kunnen we nog worden geregeerd ?

  3. Een te hoge staatsschuld, een stijgende inflatie, een onverantwoordelijk Brussel, een falend Wallonië, een ontspoorde migratie, en een verarmend Vlaanderen. Het Belgische schip zinkt. Zet de Vlaamse reddingsboot uit.

Plaats een reactie

Delen