Maurits Vande Reyde kandidaat-voorzitter Open Vld: “Meer vrijheid, minder staatsbemoeienis, meer verantwoordelijkheid”

Vande Reyde is de tweede kandidaat-voorzitter. Foto: Belga

Binnenland politiek

Maurits Vande Reyde kandidaat-voorzitter Open Vld: “Meer vrijheid, minder staatsbemoeienis, meer verantwoordelijkheid”

Wannes Neukermans

Maurits Vande Reyde (38) heeft zich als tweede kandidaat gesteld om voorzitter te worden van Open Vld. “Vertrouwen in vernieuwing”, is de slogan van het Vlaams Parlementslid. Eerder stelde Tineke Van hooland (45) zich al kandidaat. Zij is gemeenteraadslid in Oudenaarde en voorzitter van Open Vld Vrouwen. Verschillende andere Open Vld’ers gaven eerder al aan een gooi naar het voorzitterschap te overwegen.

Maurits Vande Reyde stond op de tweede plek voor de Vlaamse lijst in Vlaams-Brabant en raakte met ruim 6.000 voorkeursstemmen verkozen. Hij is ook schepen in Diest. “Na meer dan twintig jaar aan de macht hebben we een groot deel van onze geloofwaardigheid verloren”, legt hij uit op zijn website. Door met een “onbevreesd liberaal” programma naar voren te komen, wil hij Open Vld terug op de kaart zeggen: “Meer vrijheid, minder staatsbemoeienis, meer verantwoordelijkheid”.

Tabula rasa

Eerder stelde Tineke Van hooland zich al kandidaat. In Terzake vertelde ze de structuur van de partij te willen heropbouwen: “een tabula rasa”. Van hooland is voorzitter van de vrouwenafdeling van de liberalen en zegt zich te willen richten op drie belangrijke zaken: economie, ethiek en ondernemerschap.

De eerste ronde van de voorzittersverkiezingen vindt plaats op 17 augustus en kandidaten kunnen zich tot 8 juli melden. De namen van Egbert Lachaert en Eva De Bleeker passeren af en toe de revue. Lachaert stelt dat Open Vld een “dictatoriale voorzitter” nodig heeft à lá Georges-Louis Bouchez. Daarnaast hebben ook huidig ondervoorzitter Jasper Pillen en voormalig jongerenvoorzitter Bert Schelfhout al aangegeven na te denken over een gooi naar het voorzitterschap.

Ontdek meer:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Maurits Vande Reyde kandidaat-voorzitter Open Vld: “Meer vrijheid, minder staatsbemoeienis, meer verantwoordelijkheid””

  1. Vrijheid begint met gelijke burgerrechten, afschaffing van het apartheidsregime (cordon sanitaire), afschaffing van wetten die vrije meningsuiting beperken en sanctioneren. Invoering van een democratisch federalisme. Dwz afschaffing van wetten die de democratische besluitvorming in het parlement saboteren. Afschaffing van de dictatuur van de particratie. Of is het misschien normaal dat een handvol pipo’s onderhandelen, in obscure lokalen, over de toekomst van ons land, zonder democratische inspraak van de bevolking?

  2. Dus hij gaat strijden tegen het (pest)beleid dat Verlopen Bld overal mee ingevoerd heeft?
    Als het al lachwekkend was is het nu schaterlach weekend. Remember Lachebekje… Eenmaal aan de macht net het tegenovergestelde als waarvoor hij verkozen is.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen