Open Vld en Voor U betwisten verkiezingsresultaten

Chloë Van Hoegaerden had 13 stemmen te weinig om verkozen te raken. Foto: Belga

Binnenland politiek

Open Vld en Voor U betwisten verkiezingsresultaten

Wannes Neukermans

Open Vld en Voor U stellen zich vragen bij de verkiezingsuitslag; onder meer omdat er meldingen waren van verschillende minderjarigen die ook voor de federale en Vlaamse verkiezingen konden stemmen. Open Vld dient bezwaar in tegen het resultaat in de kieskring Brussel, waar ze op amper 13 stemmen afstand eindigden van Vlaams Belang. Voor U-lijsttrekker Michael Verstraeten gaat een stap verder en vraagt aan het parlement om de verkiezingen nietig te verklaren.

Volgens DS dienen de Vlaamse liberalen bezwaar in tegen het resultaat in de kieskring Brussel. Daar eindigden ze op 13 stemmen afstand van Vlaams Belang. Als zeven VB-stemmen rechtstreeks naar Open Vld zouden gaan, zou dat betekenen dat zij een zetel meer binnenhalen in het Vlaams Parlement. Die zetel zou gaan naar Chloë Van Hoegaerden, ten koste van het zitje van Dominiek Lootens-Stael.

Brusselse problemen

Partijwoordvoerder Sam De Paepe legt het besluit van Open Vld uit in De Tijd. “Het is duidelijk dat de stembusgang in Brussel moeilijk verlopen is. Er zijn zelfs verhalen dat er stemmen zijn uitgebracht op een onjuiste manier.” Volgens De Paepe is een hertelling daarom niet meer dan logisch “in het belang van de democratie”.

Voor een hertelling zouden alle stembiljetten die uit de stemcomputer rolden opnieuw gescand en ingelezen moeten worden. Binnenlandse Zaken geeft echter aan dat het niet mogelijk is om te achterhalen welke stemmen precies zijn uitgebracht door minderjarigen, die eigenlijk enkel voor de Europese verkiezingen mochten stemmen.

Nietigverklaring

Michael Verstraeten, Oost-Vlaams lijsttrekker voor Voor U, wil de verkiezingen dan weer nietig doen verklaren. Ook hij wijst op het gegeven dat minderjarigen konden stemmen, maar haalt er ook andere zaken bij, zoals de kiesdrempel en de partijfinanciering. Op 4 juli beslist het nieuwe federale parlement over deze vraag. De kans dat het verzoek van Verstraeten wordt weggestemd, is groot.

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Open Vld en Voor U betwisten verkiezingsresultaten”

  1. Gans die verkiezingen zijn denk ik een grote farce en bedrog, met die computers is naar het schijnt voor wie er verstand van heeft alles mogelijk en is zeer moeilijk te bewijzen. Ik heb mij laten vertellen dat waar zoals vroeger met potlood en papier gestemd werd de resultaten zijn zoals de peilingen aan gaven .Ik vertrouw het alles ziens niet.Te meer omdat ge U in dit land aan alles kan verwachten. Als een ding duidelijk is voor mij dan is het dat ge via de politiek niks maar dan ook niks kan veranderen.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen