Uitgeprocedeerde asielzoekers voortaan sneller uit opvang

De Moor hoopt met deze maatregel de opvangproblematiek aan te pakken. Foto: Belga

Binnenland politiek

Uitgeprocedeerde asielzoekers voortaan sneller uit opvang

Wannes Neukermans

Asielzoekers die een definitieve negatieve asielbeslissing krijgen, moeten voortaan binnen de dertig dagen de asielopvang verlaten. Dat besliste ontslagnemend staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v). “Dit is een maatregel die we zelf in België konden nemen. Daarnaast moeten de regels uit het Europees migratiepact ook zorgen voor een aanpassing van de opvangregels”, reageert De Moor.

Asielzoekers die een negatieve asielbeslissing kregen, konden tot nog toe allerhande procedures opstarten om langer in de asielopvang te kunnen blijven. Vandaag treedt er wetgeving in voege die daar een einde aan stelt, volgens staatssecretaris De Moor. Op die manier hoopt de cd&v-politica de opvangproblematiek aan te pakken.

Opvang en grondgebied

Wie een negatieve asielbeslissing krijgt, moet de opvang voortaan binnen een periode van 30 dagen verlaten: bijna drie maanden sneller dan vandaag het geval is. De Moor doet dat door het bevel om het grondgebied te verlaten los te koppelen van de asielopvang.

Mensen starten vaak na een negatieve asielbeslissing andere procedures op, zoals een aanvraag tot regularisatie. Op die manier konden ze het bevel om het grondgebied te verlaten voor zich uit schuiven. Door deze beslissing hoopt De Moor daar een eind aan te maken. “Een verblijf in de opvang is liefst zo kort mogelijk”, besluit de ontslagnemend staatssecretaris.

Ontdek meer:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Uitgeprocedeerde asielzoekers voortaan sneller uit opvang”

  1. Asielopvang verlaten is dat niet hetzelfde als het land verlaten? Er lopen hier tienduizenden rond met een stuk papier met bevel het land te verlaten, en daar geen gevolg aan geven met medeweten van Nicole De Moor, de katholieke asielgodin en haar peetvader Sammeke Madhi.

  2. Weer een oplossing die nergens op slaat! Ze stuurt die asielzoekers dus van het opvangcentrum naar onze straten? We zullen onze deuren en vensters beter moeten beveiligen, denk ik! Er is maar 1 oplossing: gedwongen terugkeer!

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen