De Moor wil contracten van Brussels Gewest met hotels voor opvang asielzoekers laten overnemen door federale overheid

De Moor wil contracten van Brussels Gewest met hotels voor opvang asielzoekers laten overnemen door federale overheid. Foto: Belga

Asiel en Migratie

De Moor wil contracten van Brussels Gewest met hotels voor opvang asielzoekers laten overnemen door federale overheid

Wannes Neukermans

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) wil de federale overheid asielzoekers laten opvangen in Brusselse hotels. De Moor benadrukt dat het niet om nieuwe plekken gaat, maar dat de federale overheid de aflopende contracten van het Brussels Gewest met die hotels overneemt. “Als we dat niet doen, dreigen de mensen de opvangplekken te moeten verlaten zonder dat ze een alternatief hebben.” Eerder was het opvangen van vluchtelingen in hotels voor cd&v echter een rode lijn.

Op dit moment worden zo’n 650 mensen, waaronder gezinnen met kinderen, opgevangen door het Brussels Gewest. Een deel van hen wordt in budgethotels opgevangen. De contracten tussen het Brussels Gewest en de hotels lopen echter af. Om te voorkomen dat de mensen die daar verblijven op straat belanden zonder alternatief, wil de moor die contracten laten overnemen door de federale overheid. Dat plan moet nog goedgekeurd worden door de federale regering in lopende zaken.

Rode lijn

Het was nochtans cd&v-voorzitter Sammy Mahdi die als toenmalig staatssecretaris absoluut geen asielzoekers in hotels wilde huisvesten. De Moor zegt het eens te zijn met die stelling. “Maar de afgelopen maanden is het aantal vluchtelingen dat toekomt in België weer fors gestegen”, legt ze uit bij VRT. Volgens de staatssecretaris gaat het over tijdelijke maatregelen. Zodra het Europees migratiepact zijn vruchten begint af te werpen, zou de instroom volgens De Moor moeten dalen.

Verkiezingsuitslag

Vlaams Belang vindt dat het opvangen van asielzoekers in hotels “enkel maar het beeld van België als het land van melk en honing bevestigt”. Dat zegt Kamerfractievoorzitter Barbara Pas. Ze stelt zich ook vragen bij de kostprijs ervan. Die bedroeg 8,4 miljoen euro in 2023. “Dat komt neer op een kostprijs van 1.900 euro per maand per asielzoeker. Voor dat geld kan men in de regio van herkomst een veelvoud aan opvangplaatsen creëren”, besluit Pas.

Ook N-VA-Kamerlid Theo Francken en jongerenvoorzitter Jeroen Bergers reageerden misnoegd op het nieuws. “De kiezer heeft op 9 juni voor een strenger migratiebeleid en dus exact het tegenovergestelde gestemd”, zegt Bergers op X. Als de regering in lopende zaken deze beslissing zou nemen, is dat volgens hem “problematisch”. Francken vreest dan weer “aan aanzuigeffect naar dit land van melk en honing”. De voormalige staatssecretaris pleit voor grondige besprekingen: niet louter politiek, maar ook met de asieldiensten.

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “De Moor wil contracten van Brussels Gewest met hotels voor opvang asielzoekers laten overnemen door federale overheid”

  1. Crimineel misdadig. Ziehier het resultaat als je geen rekening houdt met de verkiezingsuitslagen en het Vlaams Belang opsluit achter een cordon sanitaire. Met dank aan de asiel-organisation van CD&V en haar medeplichtigen.

  2. Wel ja, waarom niet? En liefst met roomservice en een glas champagne bij aankomst! Op kosten van de werkende Vlamingen, natuurlijk! Want die moeten toch al fors besparen (lees: meer belastingen betalen) van Europa.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen