Hoe goed is het goede doel? "Vzw Solidariteit Wereldstudenten vangt studenten uit Zuiden op"

Hoe goed is het goede doel? "Vzw Solidariteit Wereldstudenten vangt studenten uit Zuiden op"

Financiële vrijheid

Hoe goed is het goede doel? “Vzw Solidariteit Wereldstudenten vangt studenten uit Zuiden op”

Thierry Debels

Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgen de reeks met Solidariteit Wereldstudenten, of in het Frans: Solidarité Etudiants du Monde (SETM). De ngo vangt studenten uit het Zuiden op.

Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?

Thierry Debels: “De ngo biedt onderdak aan studenten en stagiairs uit het Zuiden. De populatie bestaat uit langverblijvende studenten (van wie sommigen al meerdere jaren huurder zijn) en kortverblijvende studenten en/of stagiaires.”


Kerncijfers SETM

  • Inkomsten 2022: 2.674.609 euro (brutomarge)
  • Totale subsidies 2022: NG
  • Fondsenwerving 2022: NG
  • Personeelsleden: 43,3 VTE
  • Eigen vermogen eind 2022: -1.829.161 euro
  • Laatste jaarresultaat: verlies van 42.984 euro
  • Voorzitter RVB: Olivier Plasman
  • Score ngo: 6/10

Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?

“Daar hebben we geen zicht op. De ngo is nochtans geassoccieerd lid van de ngo-federatie.”

Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?

“De vzw werd opgericht in 1963. Tegelijkertijd organiseert SETM activiteiten op het gebied van integratie en culturele bewustwording voor studenten en iedereen die geïnteresseerd is in de relaties tussen Noord en Zuid. SETM wordt sinds 1974 erkend en gesubsidieerd door DGD.”

Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?

“De organisatie is typisch Belgisch. De webstek is enkel in het Frans. De reden is allicht dat de vzw zich vooral richt op Franstalige studenten uit Afrika.”

Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?

Debels: “De vzw produceert geen activiteitenrapport. In het laatste jaarverslag vonden we ook geen relevante informatie. Op zich is dat niet vreemd aangezien de vzw enkel of hoofdzakelijk huisvesting aanbiedt.”

Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?

“De vzw sleept een groot verlies mee. De revisor heeft daarover wel een melding gemaakt in de laatste jaarrekening. Dat is niet echt een tegenslag of mislukking, maar het is wel belangrijk om te signaleren. Het gevolg is ook dat het eigen vermogen negatief is (zie ook verder). Tegelijk moeten we dit grote verlies ook in perspectief plaatsen aangezien de vzw – voor zover we konden analyseren – vooral als taak heeft huisvesting aan te bieden aan die studenten in een gebouw in de Parmastraat te Brussel en dat de verliezen dus enkel verliezen op papier zijn.”

Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?

“Het viel me op dat de loonmassa van deze kleine vzw toch aanzienlijk was. Dat kon ik moeilijk kaderen aangezien de ngo huisvesting aanbiedt in een huis in Brussel Dat zien we ook aan het aantal VTE in 2022: 43,3. Dat is zelfs meer dan in 2021: 40,4. Vergeten we ook niet dat dit zogeheten coronajaren waren met beperkte internationale mobiliteit. Het zou interessant zijn voor een vervolgartikel om na te gaan waarom deze vzw zo veel personeel heeft en dus zo’n grote loonmassa.”

Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?

“In tegenstelling tot sommige andere ngo’s is de doelstelling van deze vzw duidelijk: studenten uit het buitenland een kot geven. Ik mis wel financiële transparantie en zou – zoals eerder gezegd – ook willen weten waarom die loonmassa zo groot is. Een zesje dus.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

2 gedachten over “Hoe goed is het goede doel? “Vzw Solidariteit Wereldstudenten vangt studenten uit Zuiden op””

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen