Duitsland vaardigt internationaal arrestatiebevel uit tegen Oekraïner voor sabotage Nord Stream

Nord Stream 2. Illustratie: Shutterstock.

Internationale politiek

Duitsland vaardigt internationaal arrestatiebevel uit tegen Oekraïner voor sabotage Nord Stream

Pepijn Demortier

Een Duitse rechtbank heeft dinsdag een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen een Oekraïense duikinstructeur voor zijn aandeel in de sabotage van Nord Stream 1 en 2. Vladimir S. zou betrokken zijn geweest bij de sabotage van de gaspijpleiding voor de kust van het Deense eiland Bornholm. Samen met de andere verdachten bevond hij zich ten tijde van de sabotage op het zeilschip Andromeda, dat gebruikt zou zijn als uitvalsbasis voor de aanval. Twee andere Oekraïners zijn ook als verdachten genoemd door de Duitse justitie, maar tegen hen is om onduidelijke redenen geen arrestatiebevel uitgevaardigd.

In september 2022 werden verschillende grote lekken vastgesteld in de gaspijpleidingen van Nord Stream. Zowel Nord Stream 1 als Nord Stream 2, die Duitsland en Rusland met elkaar verbinden, bleken toen te zijn gesaboteerd, wat een verwoestende energiecrisis inluidde. Talloze Europese gezinnen kregen toen zware financiële klappen te verduren.

Geen aanwijzingen voor Russische betrokkenheid

De EU was er destijds snel bij om Vladimir Poetin de schuld te geven van de aanslag, maar voor één keer zou de Russische president daadwerkelijk onschuldig zijn. Steeds meer bewijzen van Duitse onderzoekers, die de leiding namen in het onderzoek nadat Zweden en Denemarken hun eigen onderzoek staakten, wijzen in de richting van Oekraïne. En dat zou wel eens een uitkomst kunnen zijn die de EU in een bijzonder ongemakkelijke positie brengt. Een Duits rapport toonde eerder dit jaar al aan dat er van Russische betrokkenheid geen sprake zou zijn.

Als blijkt dat Oekraïne, dat sindsdien nog miljarden euro’s en dollars aan hulp heeft ontvangen, achter de grootste aanval op de Europese energie-infrastructuur in de recente geschiedenis zit, zal de EU, en Duitsland, volledig in verlegenheid worden gebracht. 

Polen

Dat laatste geldt nog sterker voor Polen. Het Oost-Europese land, één van Oekraïnes trouwste bondgenoten, zou volgens Duitsland het onderzoek zelfs bewust tegenwerken en de daders beschermen. Zo zou Vladimir S. zich in Polen bevinden, maar weigeren de Poolse autoriteiten mee te werken aan zijn arrestatie. 

Dat Polen de potentiële Russische dreiging nog steeds uiterst serieus neemt, bleek eerder deze week eens te meer uit de aankoop van 96 Apache-gevechtshelikopters. Polen bereikte hierover een akkoord met het Amerikaanse Boeing, dat maar liefst 9 miljard euro ontvangt bij de transactie. Hiermee krijgt het Oost-Europese land de op één na grootste vloot Apache-helikopters ter wereld. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines. Iedere dag schrijft Pepijn een prikkelend opiniestuk voor PAL over hét onderwerp van de dag.

3 gedachten over “Duitsland vaardigt internationaal arrestatiebevel uit tegen Oekraïner voor sabotage Nord Stream”

  1. Willen de Duitsers nu écht met zich laten lachen? Het was toch van de éérste dag duidelijk dat enkel Oekraïne belang had bij deze sabotage: door Nord-stream uit te schakelen moet het gros van het gas via Oekraïne. De vraag is echter óf zij het aléén deden of met de hulp van ‘bevriende’ landen?

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen