Het is 30 november 1710. Het Ottomaanse Rijk verklaart de oorlog aan het Russische tsaardom. Rusland versloeg het koninkrijk Zweden in de Slag bij Poltava. Met behulp van Oostenrijkse en Franse diplomaten kon de Zweedse koning Karel XII naar het hof van de Ottomaanse sultan Ahmed III ontsnappen. De Zweedse koning kon daar de sultan overtuigen om de oorlog te verklaren aan Rusland. Dit is de derde oorlog tussen het Ottomaanse Rijk en Rusland.
De belangrijkste gebeurtenis uit deze oorlog vormde de slecht voorbereide Proetveldtocht in 1711, waarbij de Russen Moldavië probeerde binnen te vallen. De Russische troepen leden echter een grote nederlaag tegen de Ottomaanse legers. Toen zijn leger werd ingesloten, moest de Russische veldmaarschalk Boris Sjeremetev noodgedwongen een vredespact ondertekenen om een vrije aftocht uit het Moldavische grondgebied te krijgen.
Het vredespact vormde een teleurstelling voor de Zweedse koning, omdat de Ottomanen beloofden de Zweden niet meer te steunen. In ruil daarvoor moesten de Russen verschillende forten aan de Zwarte Zee ontruimen en moest de Russische vloot vernietigd worden. Dit was een grote teleurstelling voor de Russen, maar door de intrekking van de Ottomaanse steun aan Zweden betekende dit dat de Russen daar wel de overwinning konden behalen.