Lori Lightfoot - Foto: Shutterstock

Lori Lightfoot - Foto: Shutterstock

Cultuuroorlog

Burgemeester Chicago weigert interviews te geven aan blanke journalisten

Niels Geerinck

Lori Lightfoot is de burgemeester van Chicago. Binnenkort viert ze haar tweejarige ambtstermijn. Lightfoot gaf aan dat ze graag interviews hieromtrent wil laten afnemen maar slechts op één voorwaarde: ze staat alleen journalisten van kleur te woord.

Naar eigen zeggen doet Lightfoot het om het “diversiteitsprobleem” bij journalisten aan de kaak te stellen. “Ik stelde me kandidaat voor het burgemeesterschap, om de status quo te doorbreken die ervoor zorgde dat zo velen faalden. Dat is niet alleen in het stadhuis. Het is jammer dat in 2021 het perskorps van het stadhuis overweldigend blank is in een stad waar meer dan de helft van de stad zich identificeert als zwart, Latino of indiaan.”, zo voegt ze eraan toe.

De burgemeester vindt dat er “vooruitgang” dient geboekt te worden en dat ‘diversiteit’ en ‘inclusie’ in alle instellingen, en dus ook de media, aanwezig dient te zijn. Ze geeft aan dat dit de reden is waarom ze uitsluitend interviews aan journalisten van kleur zal geven.

“Politici dienen niet te kiezen wie over hen verslag zal uitbrengen”

Ondanks dat veel journalisten de drang naar ‘gelijkheid’ weten te smaken, reageren heel wat professionele verslaggevers echter onthutst op de uitlatingen van de burgemeester. Gregory Pratt is journalist voor de Chicago Tribune.

Hij liet al weten dat de toestanden die zich afspelen op het gemeentehuis niet te rijmen vallen met de beginselen van eerlijke journalistiek. “Politici dienen niet zelf te kiezen wie over hen verslag zal uitbrengen”, zo zegt hij op Twitter. Pratt is zelf een latino en gaf al aan dat hij de afspraak die Lightfoot hem had voorgesteld, om een interview te laten afnemen, heeft afgezegd.

‘Uitdaging’

Lightfoot ziet haar uitlatingen, die ze concreet in een brief naar de mediakanalen liet versturen, als een grote uitdaging voor de komende jaren. Ze zegt dat ze sinds haar aantreden als burgemeester ‘getroffen’ is door de “overweldigende witheid en mannelijkheid van mediakanalen, redacties, het politieke perskorps in het bijzonder.”

In haar brief noemt ze ook een aantal sleutelposities die volgens haar enkel en alleen nog mogen worden ingenomen door mensen van kleur. “Ik daag je uit”, schreef Lightfoot in haar brief. “Huur verslaggevers van kleur in – en vooral vrouwen van kleur – om de politiek van Chicago te verslaan, en het stadhuis in het bijzonder.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

11 gedachten over “Burgemeester Chicago weigert interviews te geven aan blanke journalisten”

  1. Om te beginnen halen niet alle ‘soorten’ de startkwalificatie voor de betreffende opleiding.
    Zelfs mbt geslacht is er disbalans.
    En in Nederland is er vooral een disbalans aan ‘politieke’ diversitet. Iets dat nog versterkt word door een naar links sturende opleiding.

  2. Lightfoot is de zoveelste ” Democrate “- fool-and-leftwing-white-hater burgemeester.
    Daarmee geeft ze alleen aan dat ze een dikke, vette RACIST is!!!
    Maar zo lopen er véél zotten rond bij de Democraten, en niet alleen in Amerika!!

  3. die linkse en gekleurden zagen de tak af waarop ze zitten,in de VS en hier,Jurgen is een mooi voorbeeld en het zal daar niet bij blijven,48%van de Vlamingen kiest voor NVA-VB,en dit is nog maar een begin.

Plaats een reactie

Delen