Bladmuziek. Foto Shutterstock

Bladmuziek. Foto Shutterstock

Cultuuroorlog

Professoren universiteit Oxford willen Europese muziek uit curriculum

Simon Segers

Stafleden van de muziekafdeling van de Britse universiteit van Oxford willen Europese muzieknotatie uit het curriculum van de school halen. “Het behouden is omwille van de connectie met het koloniale verleden een slag in het gezicht van niet-blanke studenten.”

Dezelfde academici vragen zich ook luidop af of de focus op Europese muziek zoals Mozart en Beethoven aan de universiteit geen tekenen zijn van ‘white supremacy’. Bepaalde vaardigheden zoals piano spelen en een orkest dirigeren, zouden niet vereist mogen zijn omdat deze Europese muziek centraal stellen en “niet-blanke studenten veel ongemak bezorgen.”

De stafleden stellen voor dat het curriculum wordt uitgebreid met vakken zoals “Afrikaanse muziek”, “wereldmuziek” en “populaire muziek”. Hoewel er reeds niet-Eurocentrische vakken gegeven worden aan de universiteit zijn de professoren in kwestie nog steeds van oordeel dat “de bijna volledig blanke faculteit voordeel geeft aan blanke muzikanten”. De roep op meer diversiteit in het programma komt er in navolging van de groeiende populariteit van de Black Lives Matter-beweging

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

10 gedachten over “Professoren universiteit Oxford willen Europese muziek uit curriculum”

  1. Ik stel ook voor dat deze mensen het ontvangen inschrijvingsgeld integraal doorstorten aan opkomende universiteiten in Afrika, India, etc. De hele internationale reputatie (en marktpositie) van deze universiteit is immers geworteld in de status en ideologische en politieke hegemonie van Groot-Brittannië als blanke koloniale wereldmacht.

  2. Niet zot, maar gevaarlijk. Renegaten zijn het. Die dolgedraaide profs willen kost wat kost bewijzen dat de westerse mensen niet slimmer zijn dan de zwarte Afrikanen. Al wat voor deze laatsten te moeilijk is, moet eruit. Waarom doen de oosterlingen wél goed mee, dikwijls zelfs beter dan wij zelf? Die hebben de polyfonie ook niet uitgevonden. Misschien moeten we een stukje van onze en van de oosterse hersenen wegnemen om met gelijke wapens te strijden. Wie kent iemand van het Britse professoraat om dat voorstel te doen?

Plaats een reactie

Delen