Dat Telefacts ‘Nieuw Rechts’ afschildert als een gevaarlijk extremistische strekking is een ontgoochelend staaltje demagogie", schrijft opiniemaker Tim Tubbax in een vrije tribune voor PAL NWS.

Foto: Tim Tubbax. Dat Telefacts ‘Nieuw Rechts’ afschildert als een gevaarlijk extremistische strekking is een ontgoochelend staaltje demagogie", schrijft opiniemaker Tim Tubbax in een vrije tribune voor PAL NWS.

Cultuuroorlog

Tim Tubbax: “Telefacts over ‘Nieuw Rechts’ was platte extreemlinkse framing”

Tim Tubbax

VTM Telefacts titelde donderdag: ‘Het Nieuwe Rechts rukt op’, klaar voor de rassenstrijd. “Wat een objectieve reportage had kunnen worden over de groeiende rechtse Vlaamse meerderheid is gepersifleerd tot een staaltje platte extreemlinkse framing in een tevergeefse poging dat momentum te breken. Dat Telefacts ‘Nieuw Rechts’ afschildert als een gevaarlijk extremistische strekking is een ontgoochelend staaltje demagogie”, schrijft opiniemaker Tim Tubbax in een vrije tribune voor PAL NWS.

Dat ze met figuren als Ico Maly, de uiterst linkse huisideoloog van de PVDA, en Christophe Bush, de man die van Bart Somers het ‘Hannah Arendt instituut’ in Mechelen mag leiden, enkele bereidwillige vrijwilligers vonden om wat onzin over de ‘dieperliggende’ bedoeling van memes te komen debiteren is niet verrassend. Maar het uiten van een mening kan je bezwaarlijk ‘onderzoeksjournalistiek’ noemen.

Uit goede bron vernam ik dat verschillende ‘deftige’ mensen van rechtse signatuur zijn aangesproken lang vóór deze reportage. Uiteindelijk vernamen geen van hen nog iets van de programmamakers tot na de uitzending. Wellicht pasten ze niet in de framing van de aflevering. Heel bizar is dat. De bijdrage van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne, onze, alleen in naam nog liberale, minister van justitie bestond er in de kijker angst aan te jagen voor het gevaar dat zo’n vijftigtal rechtsextremisten vormen.

Ico Maly een graaggeziene gast op PVDA bijeenkomsten mocht ‘Nieuw Rechts’ komen fileren als ‘expert”.
Bron: screenshot FB Peter Mertens

“Noch Van Quickenborne, noch Telefacts hebben interesse in honderden potentiële jihadi’s die met terreurplannen rondlopen.”

Weliswaar staan op een lijst van de staatsveiligheid in totaal zo’n 600 personen. Daarbij kan de minister van Justitie, de realiteit verplicht hem ertoe, wel niet anders dan opmerken dat de rest van de lijst uitsluitend bestaat uit jihadistische islamisten! Maar noch de minister, noch Telefacts lijken vervolgens interesse te hebben in die honderden potentiële jihadi’s die met terreurplannen rondlopen tégen onze bevolking en cultuur. Meer nog. Ironisch genoeg mocht Van Quickenborne die zelfde avond , zonder tegenspraak, in Terzake aankondigden dat ‘omwille van onze eigen veiligheid’ de regering nu ook Syriëstrijders wil gaan terughalen.
Potentieel gevaar terughalen voor onze veilheid dus. Begrijpe wie begrijpen kan.

Binnen een tweetal weken is het 22 maart. Het zal dan exact vijf jaar geleden zijn dat bij de aanslagen in Zaventem en Maalbeek talrijke dodelijke slachtoffers vielen. Voor zover ik me herinner niet veroorzaakt door een aantal tieners die racistische praat verkopen in een telegramgroepje. Prioriteiten nietwaar. Bedroevend dat Telefacts er niet eens in slaagt een reportage te maken over wie die 50 Vlaamse mannen en vrouwen dan precies zouden zijn. Hoe ze georganiseerd zijn, waar ze dan wel bijeenkomen.

“Zou het kunnen dat de talloze islamistische aanslagen de kijkers meer zorgen baren dan wat een 18-jarige jongen uitkraamt voor een verborgen camera?”

Minder moeilijke vraag is te peilen waarom ze mogelijk ‘geradicaliseerd’ zijn, maar ook op die vraag krijgt de kijker geen antwoord. Zou het kunnen dat de talloze islamistische aanslagen en gewelddaden die Europa de laatste jaren teisterden het merendeel van de kijkers meer zorgen baart dan wat een 18-jarige jongen die heimelijk met een verborgen camera wordt gefilmd uitkraamt?

Gelukkig herinnert Telefacts ons aan de brandstichting bij nacht in een asielcentrum waar gelukkig ‘geen slachtoffers vielen’. Dat was ook moeilijk geweest gezien het centrum leegstond. Ook de feitelijke details rammelden en hingen slechts met haken en ogen aan elkaar. Het opgepakte koppel werd geviseerd omdat ze tijdens de protestrit tegen de Vivaldi-regering ‘betrapt’ werden met een sticker van een adelaar van Rammstein op hun truck en een Duits opschrift. Over de goede smaak daarvan kan je discussiëren. Maar dat ze na 2 weken opnieuw zijn vrijgelaten wegens gebrek aan bewijzen en omdat ze een alibi konden inroepen is, toevallig, niet vermeld maar wel een relevant feit.

In een Telefactsreportage van vorige week waarschuwen de programmamakers voor het oprukken van ‘Nieuw Rechts’ (Screenshot VTM)

“Dat de bestuurder van de auto die inreed op een betoging als ‘slachtoffer’ is geportretteerd is tenenkrommend”

Maar dan moest het ergste nog komen. U herinnert zich nog de beelden van oktober vorig jaar waar een 15-jarige jongen in Puurs mishandeld werd door een bende goed geïntegreerde ‘jongeren’. De 15-jarige jongen werd terwijl gedwongen een vernederend dansje te doen voor hen. Alsof het mes nog een keer in de wonde moest worden gedraaid vertoonde Telefacts met veel gretigheid nogmaals die ranzige beelden in primetime. Veel pijnlijker kan het niet meer worden.

De kijker die hoopte dat de programmamakers minstens de moeite zouden gedaan hebben om het slachtoffer of zijn ouders te interviewen kwam van een kale reis terug. Hun verhaal is vorig jaar nochtans gebracht door ’t Pallieterke. Wat wel getoond werd zijn de, uiteraard af te keuren, maar anderzijds verklaarbare heftige reacties op het feit dat die minderjarige jongen vernederd werd.

Dat een aantal heethoofden die avond op wraak uit waren valt te betreuren”

In de nasleep van ‘Puurs’ volgde er een rechtse betoging… Dat een aantal heethoofden die avond op wraak uit waren en aanklopten aan een verkeerd adres valt uiteraard te betreuren. Maar dat de bestuurder van de auto met drie ‘jongeren’ die inreed op de kop van de betoging geïnterviewd is als slachtoffer is tenenkrommend. Er zit ondertussen een onderzoeksrechter op dat dossier en de zaak loopt nog. Kwam er wederwoord van de diverse mannen en vrouwen die moesten wegspringen toen die auto op de betogers inreed? Niets van dat.

Een kroongetuige waarvan u de getuigenis vorig jaar al kon lezen in ’t Pallieterke en vorige week bij PAL NWS diende klacht in wegens poging tot doodslag tegen de chauffeur. Diverse getuigden bevestigden dat de schade aan de wagen pas is aangebracht nadat de auto in de betoging was gereden.
Kortom, de Telefacts programmamakers hebben alle feiten opzettelijk zo verdraaid om rechtse mensen als extreem te kunnen neerzetten. Dat zonder ze enige vorm van tegenspraak te bieden.

“Misschien moet Telefacts, net als sommige partijen, op zoek naar een nieuwe naam:

Teleframing of Telefake zijn alvast twee vrijblijvende suggesties”

De journalistieke meerwaarde van de ganse reportage was bijgevolg nul komma nul! Dat ook het Vlaams Belang, (virtueel) de grootste rechtse partij van het land zich distantieert van de reportage en enkel schriftelijk reageert zegt genoeg.

Het Nieuwe Rechts. Dat zijn de vele tienduizenden mensen die vorig jaar vreedzaam aan de Heizel in een zee van geel-zwarte Vlaamse leeuwenvlaggen protesteerden tegen de ondemocratisch Vivaldi- regering en tegen de linkse framing door de media waarvan deze reportage een pijnlijke illustratie was.
Daar had de reportage over moeten gaan, maar dat rechtse Vlamingen niet per definitie gevaarlijk of slecht hoeven te zijn past duidelijk niet in de redactiepolitiek. Alles voor de woke doctrine?

Door het uitzenden van dergelijke subjectieve en duidelijk geframede reportage bewijst VTM zichzelf en de Vlamingen een slechte dienst. Tenzij men de kijkers wou bevestigen dat ook VTM vooral een links politiek gestuurd vehikel is. Journalistiek hoort in eerste instantie objectief en eerlijk te zijn maar dient vooral, zonder vooringenomenheid, álle kanten van een verhaal te belichten.

“Moeten we ons nu afvragen of dit nu ‘De Nieuwe Journalistiek’ is”?

We kunnen ons naar analogie van de titel afvragen of dit nu ‘De Nieuwe Journalistiek’ is?
Verdachten aan het woord laten en portretteren als slachtoffer. Een paar idioten in een telegramgroepje volgen, wat online bagger opdiepen en zo het publiek wijs maken dat ‘Nieuw Rechts’ een groot gevaar is. Dat is niet meer dan platte vooroorlogse propaganda.

Net zoals bepaalde politieke partijen zichzelf heruit trachten te vinden door een nieuwe naam te zoeken kan Telefacts daar misschien een voorbeeld aan nemen. Teleframing of Telefake zijn alvast twee suggesties die ik geheel vrijblijvend wil meegeven aan de redactie.

Tim Tubbax is 48j, geadopteerd en geboren te Antwerpen. Als ex agent, acteur, dj, profsporter, brandweerman en spoedverpleegkundige in opleiding is hij professioneel een enorm gepassioneerde duizendpoot. Zijn ervaring wil hij gebruiken om de juiste vinger op de maatschappelijke wonde te kunnen leggen.

Lees ook een eerder gepubliceerd opiniestuk:

https://redactie.palnws.be/2020/09/tim-tubbax-links-is-de-architect-van-het-moderne-racisme/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Tim Tubbax (°1972, Antwerpen) is een begrip in het Antwerpse nachtleven. Na een carrière als vechtsporter, basketbalspeler, acteur, portier en agent, is hij vandaag acteur en ondernemer. Hiernaast hecht Tubbax veel waarde aan vrijheid.

3 gedachten over “Tim Tubbax: “Telefacts over ‘Nieuw Rechts’ was platte extreemlinkse framing””

  1. Op Tim Tubbax: Groot gelijk!!! VTM is een uiterst links, communistisch clubje dat niets geeft om objectiviteit of waarheid!! Weg ermee!!
    Tim, je bent een man naar mijn hart! Proficiat met je inbreng!

    Op Joren Vermeersch: Groot gelijk! Zet die wijven op een vliegtuig naar Bagdad of Damascus om daar de doodstraf te krijgen! Maar hier moeten die jihadi’s wegblijven!

  2. “Minder moeilijke vraag is te peilen waarom ze mogelijk ‘geradicaliseerd’ zijn, maar ook op die vraag krijgt de kijker geen antwoord. Zou het kunnen dat de talloze islamistische aanslagen en gewelddaden die Europa de laatste jaren teisterden het merendeel van de kijkers meer zorgen baart dan wat een 18-jarige jongen die heimelijk met een verborgen camera wordt gefilmd uitkraamt?” dixit T. Tubbax

    Inderdaad, Telefacts raakt niet verder dan het sensationeel trachten te framen en demoniseren van een maatschappelijk gegeven. De cruciale vraag: waarom rechts radicalisme toeneemt, bleef wijselijk onbeantwoord, want dan was Telefacts genoodzaakt een dieper maatschappelijk en politiek ongenoegen bloot te leggen, en dat wil men niet, want dit zou onrechtstreeks reclame voor het Vlaams Belang zijn.
    Niets is immer zonder oorzaak. Als rechts radicalisme al zou toenemen, dan zijn daar gegronde redenen voor.
    Namelijk de decennialange structurele ondemocratische politieke agenda van minderheidspartijen die lijnrecht tegen de grondstroom van het Vlaamse volk in gaat.

    De bewuste VTM Telefacts reportage was van een ondraaglijke lichtheid dat men zich kan afvragen of er niemand op de redactie was, die waarschuwde dat dit stuk doorzichtige propaganda hoegenaamd niets met journalistiek te maken heeft? En dat bijgevolg dit stuk propaganda de geloofwaardigheid van de zender zou kunnen aantasten?

    Geloven de reportage makers werkelijk dat hun propaganda werkstukje ook maar de minste impact genereert? VTM richt zich weliswaar niet op hoger geschoolden, doch men vergeet kennelijk dat hun Vlaamse doelpubliek over internet beschikt, andere nieuwsbronnen kan raadplegen en niet meer om de tuin te leiden is zoals de BRT dat deed in de “jaren stillekes”.

    Sensatiejournalistiek is als beschrijving voor Telefacts zelfs te veel eer. En zou het woord journalistiek oneer aandoen. Goedkope sensatie, framing, verdachtmaking en het opzettelijk willen beschadigen van een bepaalde partij , hoogstwaarschijnlijk uit politiek motieven, dat zou eerder een accurate beschrijving kunnen zijn van dit ondermaatse propaganda werkstuk.

    Deze Telefacts aflevering is het nieuwe journalistieke dieptepunt in Vlaanderen. Daarbij moet men in acht nemen, dat het journalistieke niveau in Vlaanderen, niet al te hoog scoort in vergelijking met de buitenlandse pers. Het lijkt wel of de Vlaamse media de burger opzettelijk willen infantiliseren en debiliseren? In Nederland bijvoorbeeld mag de mainstream media en de journalistiek dan wel links tot zeer links georiënteerd zijn, ze beschouwen hun publiek tenminste als volwassenen en doen niet aan debilisering zoals de Vlaamse media. Voeg daarbovenop nog een attitude van linkse zelfgenoegzaamheid aan toe en u heeft een helderbeeld van de Vlaamse media. Over enige vorm van journalistieke objectiviteit of integriteit zullen wij het niet hebben.
    Tenslotte, zelfs als propaganda was deze Telefacts aflevering niet erg effectief want de doorzichtigheid was zo erg dat het tenenkrullend lachwekkend was.

    VTM Telefacts is altijd al de sensatie en oppervlakkigheid zelve geweest en met deze laatste reportage heeft Telefacts zijn laatste geloofwaardigheid verloren.
    Voor serieuze diepgravende journalistiek moet men duidelijk niet bij VTM zijn. Voor kwalitatieve programma’s evenmin. Vlaanderen verdient echt beter dan de huidige media landschap.

Plaats een reactie

Delen