Apu & Hank Azaria (Shutterstock)

Apu & Hank Azaria (Shutterstock)

Cultuuroorlog

Apu-stemacteur wil zijn excuses aan elke Indiër aanbieden

Pieter Van Berkel

Stemacteur Hank Azaria heeft het gevoel dat hij zijn excuses aan elke Indiër moet aanbieden, vanwege zijn rol als Apu Nahasapeemapetilon in The Simpsons.

Azaria sprak tot een jaar geleden de stem in van Apu in The Simpsons. Het personage, een Indiase winkeleigenaar, kwam de laatste jaren onder vuur te liggen. Volgens een documentaire uit 2017, The Problem with Apu, was het personage stereotiep en racistisch. Dat hij vertolkt werd een blanke acteur zou de zaak nog erger gemaakt hebben.

In de podcast Armchair Expert biedt Azaria nu zijn verontschuldigingen aan. “Ik sprak op de school van mijn zoon, ik sprak met de Indiase kinderen daar omdat ik hun input wilde krijgen”, zei Azaria. “Een 17-jarige, hij heeft zelfs nog nooit The Simpsons gezien maar weet wat Apu betekent. Het is nu bijna een scheldwoord. Alles wat hij weet is dat dat is over hoe zijn volk wordt gedacht door veel mensen in dit land.”

“Ik verontschuldig me echt”, zei Azaria. “Het is belangrijk. Ik verontschuldig me voor mijn aandeel in het creëren daarvan en het deelnemen daaraan. Een deel van mij heeft het gevoel dat ik naar elke Indiër in dit land moet gaan om persoonlijk mijn excuses aan te bieden. En soms doe ik dat ook.”

John Cleese: “Wil me verontschuldigingen voor de vele sketches waarin we blanke Engelsen belachelijk maakten”

De Britse komiek en Monty Python-acteur John Cleese stak later de draak met Azaria. “Ik wil niet onderdoen voor Hank Azaria”, schreef Cleese op Twitter. “Ik wil me namens Monty Python verontschuldigen voor de vele sketches waarin we blanke Engelsen belachelijk maakten. Het spijt ons voor het leed dat we hebben veroorzaakt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

2 gedachten over “Apu-stemacteur wil zijn excuses aan elke Indiër aanbieden”

  1. Overal ziet men racisme in, iedereen (behalve de blanke man/vrouw) voelt zich bij de minste vorm van humor die gebruikt wordt gestigmatiseerd.
    Van boeken, films, tot stripverhalen en figuren hebben het de laatste jaren al moeten bekopen.
    Graag citeer ik Gerolf Annemans die enkele maande geleden bij een cartoon plaatste “humor zal de wereld redden”.
    Hoewel ik langzaam maar zeker begin te vrezen dat humor al vlug aangewezen wordt als zijnde racisme als het over mensen met een kleurtje gaat.

Plaats een reactie

Delen