De 'genderloze' vertolking van de fee in de nieuwe Cinderella film. - Foto: Twitter

De 'genderloze' vertolking van de fee in de nieuwe Cinderella film. - Foto: Twitter

Cultuuroorlog

Assepoester krijgt ‘genderloze’ fee in nieuwe uitvoering: “Magie kent geen geslacht”

Niels Geerinck

Vorig jaar werd bekendgemaakt dat er een nieuwe versie komt van het sprookje Assepoester. Nu duiken ook de eerste beelden op. Acteur Billy Porter zal een opmerkelijke aanpassing aan het sprookje vertolken. Porter zal een ‘genderloze fee’ spelen in de nieuwe Cinderella film.

“Een klassiek sprookje voor een nieuwe generatie”, zo klinkt het bij de producent en de acteur. Porter zal de rol vertolken van een “genderloze” fee. In de film krijgt die de naam ‘Fab G’.

“We presenteren dit personage als genderloos – tenminste zo speel ik het. En het is echt krachtig,” zo zegt Porter. “Ik denk dat de nieuwe generatie er echt klaar voor is. De kinderen zijn er klaar voor. Het zijn de volwassenen die dingen vertragen,” voegt hij eraan toe. Porter verwierf al langer bekendheid in Hollywood, door zijn zelfverklaarde ‘genderfluïde’ aard en bijpassende kledingstijl.

Een sprookje als actiemiddel

Volgens Porter is de aanpassing aan het sprookje een ultiem middel om de benadering van ‘gender’ ter discussie te stellen. Naar eigen zeggen wil hij een meer fluïde benadering van geslacht binnen de maatschappij bewerkstelligen door aan de film mee te werken.

Het gendergesprek is de afgelopen tien jaar geëxplodeerd. Iedereen leert dat gender geen grenzen kent. Er is het mannelijke, het vrouwelijke, en alles daartussenin en aan de buitenkant ervan. Deze gesprekken zijn belangrijk en worden geleid door onze jonge mensen, die me inspireren en aanmoedigen om buiten de grenzen van het binaire te denken”, aldus Porter.

“Superdiverse cast”

De nieuwe bewerking zal een ‘moderne hervertelling’ van het klassieke sprookje trachten te worden. Het verhaal is bewerkt door Kay Cannon, die ook de regie voor haar rekening neemt. De verhaallijn wordt vertolkt door een ‘superdiverse’ cast. Ook Pierce Brosnan, een bekende James Bond-acteur, zal zijn opwachting maken in deze ‘genderfluïde adaptatie’ van Assepoester.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

12 gedachten over “Assepoester krijgt ‘genderloze’ fee in nieuwe uitvoering: “Magie kent geen geslacht””

  1. Tuurlijk aanpassen aan de moderne denkbeelden misschien van de koran ook een genderfluide adaptatie zou en hele vooruitgang zijn als ik zo eens kijk naar oudenaarde en st niklaas

Plaats een reactie

Delen