Illustratief. Foto Shutterstock

Illustratief. Foto Shutterstock

Cultuuroorlog

Europese Commissie benoemt allereerste “antiracismecoördinator”

Niels Geerinck

De Europese Commissie heeft Michaëla Moua aangesteld als allereerste “coördinator voor antiracisme”. De aanstelling kadert in het EU-actieplan ’ter bestrijding van racisme’.

De aanstelling werd in september vorig jaar aangekondigd en is dus sinds vandaag officieel. Ze zal de functie uitoefenen voor vijf jaar. In haar functie moet ze contacten opbouwen en onderhouden met raciale en etnische minderheden, zo zegt de verklaring.

De coördinator zal een nauwe samenwerking gaan uitbouwen met de EU-landen, het Europees Parlement, het maatschappelijk middenveld en de academische wereld. Daar zal zullen ‘beleidsacties’ getroffen worden om antiracisme te versterken. Ook met de Europese Commissie zal zij een beleid uittekenen om racisme te bestrijden.

“Uitvoering van actieplan tegen racisme”

De Europees commissaris voor gelijkheid verheugde zich alvast op de aanstelling van Moua.“Ik ben verheugd mevrouw Moua te mogen verwelkomen, wiens werk essentieel zal zijn voor de uitvoering van het actieplan tegen racisme.”, aldus Helena Dalli

“Met haar benoeming zet de Commissie opnieuw een belangrijke stap in de bevordering van een antiracistische Europese Unie. We zijn van plan onze inspanningen tegen racisme te versterken in een nauwe relatie met EU-landen, het maatschappelijk middenveld en andere belanghebbenden”, zo gaat ze verder.

Achtergrond als bestuurder bij NGO’s

Moua studeerde af in Internationale Ontwikkeling en is ook actief in Finland op het vlak van antiracisme en discriminatie. Zo werkte ze in die hoedanigheid voor het Finse ministerie van Justitie. Ook is ze actief als bestuurslid bij heel wat NGO’s omtrent antiracisme, migratie en antidiscriminatie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

6 gedachten over “Europese Commissie benoemt allereerste “antiracismecoördinator””

  1. De deur naar nog meer regeltjes staat nog wat verder open nu. Regeltjes die vooral ( met de nadruk op “vooral” ) de blanke man zullen treffen. De rode loper voor migratie is bij deze uitgerold. De woke- en cancel culturisten hebben weer eens gewonnen met deze aanstelling.

Plaats een reactie

Delen