(Shutterstock)

(Shutterstock)

Cultuuroorlog

Scooter-frontman: “Genderinclusief taalgebruik is om van te kotsen”

Pieter Van Berkel

H.P. Baxxter, frontman van de Duitse raveband Scooter, heeft het niet zo op genderinclusief taalgebruik. “Het is om van te kotsen. Voor mij is dat idioot taalgebruik”, zei hij in een radio-interview.

Volgens de 57-jarige zanger (echte naam: Hans Peter Geerdes) verpest genderinclusief taalgebruik de Duitse taal. “Het heeft niets te maken met de acceptatie van vrouwen, het is gewoon een denigrering van de taal en zegt verder niets”, aldus Baxxter.

Baxxter richtte Scooter op in 1993. De groep is bekend van nummers als ‘Hyper Hyper’, ‘How Much is the Fish?’ en ‘Ramp! (The Logical Song)’. De band verkocht sindsdien meer dan 30 miljoen platen.

Genderinclusief taalgebruik

Net als in Frankrijk woedt in Duitsland een verhitte discussie over genderinclusief taalgebruik. Als men in het Duits in het algemeen een grotere groep personen wil aanspreken, gebruikt men normaliter de mannelijke meervoudsvorm van het woord.

Volgens de voorstanders van genderinclusieve taal discrimineert de standaardtaal vrouwen en ‘niet-binaire’ personen. De meest gangbare oplossing is de zogenaamde ‘genderster’, die een sterretje plaatst voor de vrouwelijke uitgang van het woord. Zo wordt Bürger, de gangbare meervoudsvorm van het woord ‘burgers’, op genderinclusieve wijze als Bürger*innen geschreven.

Volgens de tegenstanders van genderinclusief taalgebruik is de praktijk nodeloos ingewikkeld, verwarrend, lelijk en bovenal ingegeven vanuit ideologische overwegingen.

Begin mei kondigde de Franse minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer (LREM) aan dat genderinclusieve taal op scholen verboden zou worden. Hij was ervan overtuigd dat het de taal schaadde.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

3 gedachten over “Scooter-frontman: “Genderinclusief taalgebruik is om van te kotsen””

  1. De man heeft gelijk, heel dat gender en woke gedoe is flauwe kul . De overgrote meerderheid van de bevolking wordt gedwongen om zich aan te passen aan een minderheid die nogal vlug op hun ” pik ” of andere lichaamsdelen getrapt zijn .

  2. Een man is een man. Een vrouw is een vrouw. Wat is daar mis mee? Het egalitarisme begint te lijken op een kankergezwel. Hoe gefrustreerd moet je zijn? Baxxter: gewoon een gezonde jongen.

Plaats een reactie

Delen