President Joe Biden tijdens de herdenking van de rassenrellen in Tulsa. Foto youtube

President Joe Biden tijdens de herdenking van de rassenrellen in Tulsa. Foto youtube

Cultuuroorlog

Biden tweet over rassenrellen, maar vergeet landing in Normandië

Simon Segers

De Amerikaanse president Joe Biden communiceerde op zondag 6 juni niets over de verjaardag van D-day, de Amerikaanse landing in Normandië in 1944. Hij tweette wel over rassenrellen uit 1921, waarbij vele Afro-Amerikanen om het leven werden gebracht door blanke mannen.

Operatie Overlord begon met de landing in Normandië op 6 juni 1944, waarbij vele duizenden Amerikaanse, Britse, Canadese, Franse en Duitse troepen om het leven kwamen. D-day was een van de grootste en belangrijkste militaire operaties in de geschiedenis, en daar spelen vele prominente politici handig op in. President Trump herdacht de landing ieder jaar in tweets of toespraken tijdens zijn presidentsambt. Ook de huidige vicepresident Kamala Harris plaatste gisteren een tweet “ter ere van de helden die een continent bevrijd hebben”.

“Stilte maakt diepere wonden”

Joe Biden plaatste gisteren wel een tweet ter herdenking van de rassenrellen van Tulsa. Deze vonden plaats in 1921 in de nacht van 31 mei op 1 juni. Aanleiding was een vechtpartij tussen blanke en zwarte mannen in de stad Tulsa, Oklahoma. Hierbij verloren tien blanken en twee zwarten het leven. De zwarte wijk in Tulsa werd dezelfde dag nog met brandbommen gebombardeerd. Schattingen over het aantal zwarte slachtoffers variëren tussen 36 en 300 doden. De president ontmoette enkele overlevers van het drama. Hij tweette na afloop: “Ik heb deze week overlevers van het bloedbad van Tulsa ontmoet om de stilte te helpen opvullen. Wonden worden dieper door stilte. Hoe pijnlijk ook, alleen dankzij te herinneren helen wonden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

4 gedachten over “Biden tweet over rassenrellen, maar vergeet landing in Normandië”

  1. Deze klojo herinnert zich alleen wat in zijn kraam past. Hij droomt zelfs dat hij met overlevers uit 1921 gesproken heeft. Dat hij D-Day niet vernoemd toont aan dat hij ofwel geen enkel respect heeft voor de tienduizenden die hun leven lieten voor de bevrijding van Europa ofwel al aan het dementeren is.

Plaats een reactie

Delen