Foto's manifestatie, genomen door aanwezigen en een PAL NWS-medewerker.

Foto's manifestatie, genomen door aanwezigen en een PAL NWS-medewerker.

Binnenland politiek

Duizend manifestanten op betoging Voorpost na veroordeling “Stop Islamisering”

Ruben Notteboom

Vandaag vond de manifestatie van Voorpost plaats tegen censuur, naar aanleiding van de veroordeling van enkele Voorpostleden voor de slogan “Stop Islamisering.” De voorzitter van Voorpost, Bart Vanpachtenbeke, zegt dat het “een succes” was en telde ongeveer 1.000 aanwezigen.

De aanleiding van de manifestatie was de veroordeling van vier leden van Voorpost. Drie leden werden veroordeeld tot zes maanden cel met uitstel, een vierde moest effectief zes maanden naar de gevangenis. Op 30 mei vorig jaar hielden ze namelijk een spandoek op met tekst “Stop Islamisering”. Daarnaast deelden ze ook folders uit. De actie was niet toegestaan, waardoor de politie de actievoerders gearresteerd heeft.

Daarom moesten ze zich verantwoorden voor de rechtbank. Het parket beweert dat ze zich schuldig maakten aan aanzetten tot haat of geweld tegen de moslimgemeenschap. De rechter ging daarmee akkoord. Advocaat Luc Deceuninck, de verdediging van Voorpost, begrijpt het niet. Er werden volgens hem geen wetten overschreden en de vier gebruikten hun recht op vrije meningsuiting. Daarnaast zegt hij dat dit over een drukpersmisdrijf gaat, waardoor de correctionele rechtbank niet eens bevoegd was om die uitspraak te maken

“Gevaarlijk precedent”

De veroordeling van de Voorpostleden zorgde voor heel wat commotie. Men noemde het een gevaarlijk precedent. N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever reageerde dat “je een mening niet voor de rechtbank brengt.” Vlaams Belang ging over tot actie en manifesteerde in Mechelen met een spandoek waarop dezelfde slogan stond. Vandaag vond de manifestatie van Voorpost zelf plaats. Vlaams Belang riep wel op om deel te nemen.

Bart Vanpachtenbeke (Voorpost): “De manifestatie was een succes”

De voorzitter van Voorpost, Bart Vanpachtenbeke, is tevreden over de actie vandaag. Hij reageerde aan onze redactie. “De cijfers die ik heb zien passeren, op het gebied van aanwezigen, lagen tussen de 500 en 1000 mensen. Ik schat zelf dat er ongeveer 900 mensen aanwezig waren. Alles verliep zonder incidenten, alles verliep goed. Er was goede communicatie met de politie. Er is niets onwettigs gebeurd, dus het was een mooie dag.”

Hij is ook tevreden met de steun uit andere politieke organisaties en politiek geëngageerde verenigingen. “Voorpost stond niet alleen,” klinkt het. “Er was steun van de studenten, zoals van de NSV! (Nationalistische Studentenvereniging) en KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond). Ook Vlaams Belang en Vlaams Belang Jongeren waren aanwezig. Dat appreciëren we enorm. IJzerwake steunde ons ook, de voorzitter was aanwezig. Tom Van Grieken heeft gesproken op het podium. We hebben ook contact gehad met Bart De Wever en Jean-Marie Dedecker, maar die hebben zich verontschuldigd.”

“Welk nut hebben examens als wij ons recht op vrije meningsuiting verliezen?”

Daarnaast zocht de redactie ook contact op met de aanwezigen. De nationale voorzitter van NSV!, Gaëtan Claeys, wilde reageren. Ook hij was aanwezig en tevreden met de resultaten. De studentenvereniging kwam opdagen met een eigen slogan: “De gedachten zijn vrij”. Het KVHV-Gent was aanwezig met de slogan “nee tegen de censuur-dictatuur.”

“Wij hebben meegelopen. Dat is in deze periode niet makkelijk. Wij zijn studenten en hebben nu examens”, begint Claeys zijn verhaal. “Wat hebben die examens voor nut, als wij later in het gewone leven niet eens ‘ons gedacht’ kunnen zeggen of plaatsen om sociale media. Of zelfs in de parlementen, als meningen nu blijkbaar illegaal verklaard worden? Waarom zouden wij als studenten dan moeite doen om bij te dragen aan de samenleving, als die samenleving ons onderdrukt? Daarom onze slogan. Het is heel belangrijk om u als student te kunnen ontplooien en kritisch te kunnen staan ten opzichte van de maatschappij.”

“Meningen en gedachten gecensureerd en vervolgd”

“Dat kritisch zijn, wordt normaal door links ook gezegd”, gaat hij verder. “Maar nu zie je dat meningen en gedachten die niet in hun plaatje passen, gecensureerd worden en nu zelfs vervolgd met een gevangenisstraf tot gevolg. Ik kan dat niet begrijpen. We waren met 30 leden aanwezig, allemaal leden en oud-leden van NSV! met dezelfde gevoelens.”

“Het valt ook op dat er online wel eens stoere praat wordt verkocht door linkse militanten,” merkt hij nog op. “Er waren vandaag echter geen spanningen noch incidenten. Ik zou zelfs niet weten waarom dat nodig zou moeten zijn en waarom die praat nodig was. Dit is een algemene betoging voor recht van vrije meningsuiting en tegen censuur. Daar kan niemand iets tegen hebben, toch? Of je moet echt al totalitair denken.”

Foto’s

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

8 gedachten over “Duizend manifestanten op betoging Voorpost na veroordeling “Stop Islamisering””

  1. Inderdaad een succes, 500 tot 1000 mensen die durven ingaan tegen de linkse dictatuur, dit is echt een succes. En een vreedzame betoging, zonder rellen.
    Dit kan je van de linkse ‘betogers’ (= relschoppers) zoals u niet zeggen.
    Als er 100 linkse verdraaide idioten en profitariaat een “betogingske” op poten zetten wordt dit door de rode vrt al een succes genoemd. En die gasten van de vrt en dpg media zijn dan nog nutteloze potverteerders, terend op belastingsgeld.

  2. Veel van die gasten, eens gekend, zullen nu opeens een belastingcontrole krijgen, een omgevingsvergunning of bouwvergunning geweigerd, geen werk meer vinden, sociale voordelen verliezen…zover is het gekomen in dit land.

  3. Dat was geen BBQ maar een partijcongres van CDnV, Vooruit en Vazallen GROEN en Open VLD samen… representatief voor het verdiende pak slaag dat ze in 2024 zullen krijgen 😉

  4. worden al deze mensen nu berecht en moeten ze de gevangenis in,want als ze er zes oppakken voor dezelfde feiten moeten deze 900 ook opgepakt worden of durft imam-somers niet,kakt hij in zijn wijde moslim broek.Het bewijs dat de mechelse rechtbank door de moslim gestuurd is,een eerste sharia rechtbank.

Plaats een reactie

Delen