(Shutterstock)

(Shutterstock)

Binnenland politiek

NMBS wordt genderneutraal: “Dames en heren” wordt “beste reizigers”

Pieter Van Berkel

Treinbegeleiders van spoorwegmaatschappij NMBS zullen niet langer “dames en heren” gebruiken om hun passagiers te verwittigen. In plaats daarvan komt het genderneutrale “beste reizigers”. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

De aanpassing werd in alle stilte doorgevoerd. “Het is een weerspiegeling van de maatschappij”, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman in Het Nieuwsblad. “Iedereen is welkom op onze treinen. Voor gender­diverse mensen is het prettig om niet op elk station met ‘dames en heren’ aangesproken te worden. Wie kan er nu iets hebben tegen ‘beste reizigers’?”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

22 gedachten over “NMBS wordt genderneutraal: “Dames en heren” wordt “beste reizigers””

  1. Ik heb geen probleem om zo aangesproken te worden, maar de reden is flut.

    Wie kan er nu iets hebben tegen ‘beste reizigers’?”
    En wie kan er nu iets tegen te hebben om dames die graag dame zijn, dames te noemen.
    En wie kan er nu iets tegen te hebben om heren die graag heer zijn, heren te noemen.

    Ze zouden ook kunnen zeggen: Beste reizigers, dames, heren. Want het overgrote deel van de mensen voelt zich dame of heer.

  2. Op zich heb ik met die aanspreking geen probleem. Ook niet met personen die er een progressievere mening op nahouden dan ik. Waar ik wel een diepe minachting voor heb, is het laffe buigen en meelopen met de woke-ideologie. Een meerderheid moet blijkbaar plooien voor een minuskule minderheid. Dat soort activisten vraagt geen tolerantie of begrip voor minderheden. Ze eisen applaus en dwingen iedereen om mee te doen met hun activisme.

  3. De “jongeren”, die de trein nemen naar Gent, zijn zeker niet de “beste” reizigers. Ook niet diegenen, die tegen wil-en-dank, moeten pendelen in vervuilde treinkenners, voelen zich zeker ook niet de “beste”. Zeg in de toekomst gewoon: reizigers.

  4. De “jongeren”, die de trein nemen naar Gent, zijn zeker niet de “beste” reizigers. Ook niet diegenen, die tegen wil-en-dank, moeten pendelen in vervuilde treinkoterijen, voelen zich zeker ook niet de “beste”. Zeg in de toekomst gewoon: reizigers.

  5. Taalgebruik laten opdringen door groepen die 0,0 enz… achter de komma van de bevolking uitmaken. Bijna alle gays en transseksuelen voelen zich man of vrouw. Non-binariteit is een zeer weinig voorkomend verschijnsel, maar die gaan eens bepalen welk taalgebruik de rest van de samenleving gaat hanteren ? Sorry maar niet met mij.

  6. Wat was er verkeerd met “dames en heren”? In bepaalde Angelsaksische landen zou men eraan denken om in het onderwijs nu ook al “jongen” en “meisje” te schrappen. En zo gaat dat maar door, elke dag een nieuwe koffielepel ‘woke’. Tot er wàt overblijft van onze beschaving?

  7. “Tot er wàt overblijft van onze beschaving? Wat een dramaqueen. Alsof onze beschaving gestoeld is op gender. Als u zo graag terug wil naar de ‘goede tijden’ waar homoseksualiteit werd bestraft, Hongarije is er plaats.
    Wilt u ze van het dak smijten/ophangen zal u zich moeten bekeren. In Iran houdt men niet van Jezus en co heb ik gehoord.

Plaats een reactie

Delen