De Pulitzerprijzen worden toegekend door de universiteit van Columbia in New York. Foto Shutterstock

De Pulitzerprijzen worden toegekend door de universiteit van Columbia in New York. Foto Shutterstock

Cultuuroorlog

Tiener die arrestatie George Floyd filmde krijgt Pulitzer-vermelding

Simon Segers

Darnella Frazier, een 18-jarige zwarte vrouw, filmde in mei 2020 de arrestatie en dood van George Floyd. Zij wordt nu geëerd met een Pulitzervermelding voor het “het moedige verslaggeven van de moord op George Floyd, een video die overal ter wereld protesten tegen politiegeweld in gang heeft gezet”.

De Pulitzerprijzen voor journalistiek zijn de belangrijkste journalistieke prijzen in de Verenigde Staten. De jury vond dat Fraziers video “de cruciale rol van burgers in de journalistieke zoektocht naar waarheid heeft benadrukt”. De tiener in kwestie is geen journaliste, zij was toevallig ter plaatse ten tijde van de Floyds arrestatie. Darnella Frazier getuigde later ook op het proces tegen politieagent Derek Chauvin.

Racisme staat centraal

Journalisten van ‘Star Tribune’ kregen de prijs voor ‘breaking news reporting’ voor hun “onmiddellijke, genuanceerde verslaggeving rond de moord op George Floyd en de nasleep hiervan”. Verschillende andere Pulitzerprijzen journalistiek staan ook in het kader van racisme. Zo werd de prijs voor ‘commentary’ toegekend aan de zwarte journalist Michael Paul Williams voor “zijn columns die bijgedragen hebben aan het ontmantelen van de monumenten van ‘white supremacy’ in de stad Richmond”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

4 gedachten over “Tiener die arrestatie George Floyd filmde krijgt Pulitzer-vermelding”

  1. Lol oproep tot geweld wordt beloond door een prijs als het voor blm is. Nog zo iets leuk in het kader van racisme wint er weer een zwarte. volgens mij heeft er nog nooit iemand buiten de zwarte gemeenschap zo een prijs gewonnen (misschien vergis ik mij), Nochtans weet iedereen hoe zij zich regelmatig gedragen naar blanken toe nog maar te zwijgen over hoe ze Aziaten behandelen.dat is toch ook racisme ik heb trouwens een goede kandidaat namelijk Marc van Ranst linkser dan hem kan niet!

Plaats een reactie

Delen