Ben Weyts (Photonews)

Ben Weyts (Photonews)

Binnenland politiek

Weyts: “Drempelwaarden voor transgenders in de sport niet streng genoeg”

Pieter Van Berkel

De drempelwaarden voor het testosterongehalte van transgenders in de topsport zijn niet streng genoeg. Dat vindt Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA).

Weyts antwoordde daarmee op vragen van Parlementsleden Philippe Muyters (N-VA) en Johan Deckmyn (Vlaams Belang).

Aanleiding voor de vragen was de discussie die laatste weken oplaaide rond de Nieuw-Zeelandse gewichthefster Laurel Hubbard. Zij wordt de eerste transgenderatlete die zal deelnemen aan de Olympische Spelen. De 43-jarige Hubbard, die ook al deelnam aan wedstrijden als man, werd erkend als vrouwelijke atlete na het aantonen van testosteronniveaus die lager waren dan de maximaal toegelaten niveaus van het Internationaal Olympisch Comité. Volgens haar tegenstanders heeft Hubbard alsnog een fysiek voordeel omdat ze als man geboren werd.

Inclusie of eerlijkheid

“We kunnen dit niet alleen vanuit Vlaanderen regelen, maar we kunnen wel zeggen wat onze visie is”, zegt Weyts. “De drempelwaarden zijn niet streng genoeg. Er wordt ook niet voldoende rekening gehouden met de timing van de transitie. Bij iemand waar de transitie na de puberteit plaatsvindt, is er het voordeel van de groei, van lengte en kracht. Dat geeft min of meer onomkeerbare voordelen.”

Weyts verwees naar de Zweedse wetenschapper Tommy Lundberg, die zei dat topsport een keuze moet maken tussen inclusie en eerlijkheid.

Het probleem stelt zich volgens de minister enkel in de topsport. “In de breedtesport moet het uitgangspunt natuurlijk zijn dat transgenderpersonen volledig kunnen participeren in de gendercategorie van hun keuze“, aldus Weyts.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

6 gedachten over “Weyts: “Drempelwaarden voor transgenders in de sport niet streng genoeg””

  1. “Volgens haar tegenstanders heeft Hubbard alsnog een fysiek voordeel omdat ze als man geboren werd.” Ze gaan het hier niet geloven maar ….ik ben volledig akkoord. Er is gewoon een te groot verschil in bone structuur en massa spieren. Uiteraard zijn er ook ‘manwijven’ …ik zie geen eerlijke uitweg

  2. Wat wil men nu als transgender dit is toch belachlijk wil er een die vroeger een man was meedoen met gewichtheffen als vrouw maar dit zou men moeten verbieden of nee zij mag meedoen bij de mannen wat zij vroeger ook deed maar tussen gewone vrouwen zich willen laten gelden is een brug te ver hier moet men een lijn trekken je lichaam kan je veranderen je fisieke eigenschappen blijven onveranderd men maakte een keuze voor het leven dus aanvaard ze dan ook maar probeer dan plots niet om zaken op te eisen omdat je plots geconfronteerd word met persoonlijke problemen

  3. Als ge voor een land uitkomt op de Olympische spelen moogt ge toch ook niet meer voor een ander land deelnemen dacht ik, dus als
    ge een sport in competitie uitoefent kunt ge daarna niet meer overschakelen voor die sport als andere sekse, zo moeilijk?

Plaats een reactie

Delen