‘De Roze Leeuw’ richt Vlaamse afdeling op: “Groot draagvlak in Vlaanderen”

De Roze Leeuw. Facebook

Cultuuroorlog

Ocasio-Cortez: “Waarom willen Republikeinen niet dat kinderen weten hoe niet racistisch te zijn?”

Simon Segers

Amerikaans congreslid Alexandria Ocasio-Cortez (Democraten) was te gast bij CNN om haar mening te geven over critical race theory (kritische rassentheorie). Zij laat duidelijk verstaan dat iedere tegenstand voor haar onverstaanbaar is.

De kritische rassentheorie is een leer uit de sociale wetenschappen die in de VS is ontstaan en zijn weg heeft gevonden naar het onderwijs. Deze stelt dat voor ieder individu ras de belangrijkste factor is in diens sociale positie en mogelijkheden. Verschillende groepen zouden hierbij bevoordeeld zijn door het systeem, terwijl andere net benadeeld. De belangrijkste implicatie is dat blanken geprivilegieerd zouden zijn in de VS terwijl andere groepen, zoals latino’s en zwarten, gediscrimineerd worden. Veel Republikeinen, waaronder voormalig president Trump zijn felle tegenstanders van de kritische rassentheorie. Hij tekende vorig jaar nog een decreet om alle gerelateerde overheidsbijdragen, zoals in het onderwijs, droog te leggen.

Basiswortels van de geschiedenis

Ocasio-Cortez liet haar onbegrip voor de Republikeinen duidelijk verstaan:“Waarom willen jullie niet dat onze scholen antiracisme aanleren? Waarom willen Republikeinen niet dat hun kinderen weet hebben van de antiracistische traditie?” Volgens het congreslid is deze oppositie niet alleen “een aanval op de basiswortels van de geschiedenis van de VS”, maar ook een schending van de vrije meningsuiting.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

4 gedachten over “Ocasio-Cortez: “Waarom willen Republikeinen niet dat kinderen weten hoe niet racistisch te zijn?””

  1. “Waarom willen jullie niet dat onze scholen antiracisme aanleren? Waarom…”
    Heel simpel mevrouw Ocasio-Cortez, de antiracisten zijn de grootste racisten.
    BLM heeft dat meermaals en uitvoerig bewezen.

  2. Ocasio-Cortez vergist zich als ze denkt dat het racisme enkel van de blanke (of witte?) bevolking komt. De ‘gekleurde’ mensen kunnen even rascistisch handelen. En voor alle duidelijkheid: ik vind beiden verwerpelijk.

  3. Racisme is een normaal verdedigingsmechanisme tegen onbekende of gevaarlijke dingen. Vroeger betekende een vreemdeling gevaar of minder voedsel.
    Nu betekent het alleen nog maar gevaar : overvallen , drugs, verkrachting , …

Plaats een reactie

Delen